INTERVIU-EVENIMENT | Cristian Nica: “Viata de arbitru a fost superba”

Postat de Ionut Borcan2 Comentariiian. 06, 2014

Cristi Nica_ultimul-joc_Thun-GenkLa jumatatea lunii decembrie, Cristian Nica, unul dintre cei mai buni arbitri asistenti din Romania, s-a retras din activitate. A facut-o la limita de varsta, lucru tot mai rar pe la noi, din pacate, dupa o cariera impresionanta. 13 ani s-a aflat in prima liga, ajungand pe locul doi all-time ca numar de jocuri la acest nivel – 307. Alaturi de Dan Lazarescu are cele mai multe derby-uri Steaua – Dinamo: 10. De asemenea, este arbitrul cu cele mai multe Supercupe (6), in palmaresul sau mai figurand si 4 finale de Cupa Romaniei. Pe plan extern a purtat ecusonul FIFA timp de 10 ani, la peste 100 de jocuri. A oficiat in grupele Champions League si Europa League, la meciuri ale unor echipe precum: Barcelona, PSV Eindhoven, Benfica Lisabona, FC Porto, Werder Bremen, VfB Stuttgart, Lazio Roma, Napoli, Aston Villa, Tottenham, Atletico Madrid, Manchester City… si enumerarea ar putea continua. Printre nationalele importante pe care le-a arbitrat s-au aflat: Italia, Germania, Suedia, Cehia, Elvetia si Norvegia. In 2010 a condus una dintre semifinalele Cupei Printului Arabiei Saudite, alaturi de Alexandru Tudor si Aurel Onita. Nu in ultimul rand, ar mai fi de amintit si prezenta la turneul final al Campionatului European de juniori sub 19 ani, disputat in 2005, in Irlanda de Nord. A oficiat la 3 jocuri in cadrul grupelor si la semifinala Franta-Germania (3-2). A facut parte din brigazile conduse de Viktor Kassai (la doua meciuri) si Alberto Undiano Mallenco (la semifinala), doi dintre cei mai buni arbitri din lume, la ora actuala.

Fost jucator in liga secunda, Cristian Nica a absolvit scoala de arbitri in 1991, la indrumarea regretatului doctor Emil Vlaiculescu, devenind cel mai bun produs al arbitrajului prahovean. Pe care l-a si condus, ca presedinte al CJA, in perioada 2007-2010. A venit cu idei noi, incercand sa impuna metode moderne de lucru, dar s-a lovit de opacitatea celor de la AJF, sfarsind prin a fi schimbat din functie. Faptul ca, dupa retragerea sa, Prahova nu mai are niciun arbitru in prima liga, pentru prima data in istorie, nu este decat o consecinta a managementului celor care conduc fotbalul judetean.

Cu aceeasi modestie care-l caracterizeaza, Cristian Nica a acceptat sa acorde un interviu site-ului nostru, in care vorbeste despre cariera sa. 

Coltescu.Sovre.Hategan.Nica.Tudor_Porto-Viena_1_620x337

Cristi, cum este fara arbitraj? In mod normal ar fi trebuit sa incepi pregatirea pentru testele dinaintea returului. Te-ai obisnuit cu ideea ca ai pus punct activitatii de arbitru?

Cred ca este impropriu spus fara arbitraj. El va ramane ca esenta, dar o latura a lui, care se pare ca este si cea mai frumoasa, s-a terminat. Ideea de a pune punct mi-am pregatit-o minutios, de foarte mult timp. Probabil ca echilibrul care m-a caracterizat de-a lungul carierei a fost un mare atu. 

A fost grea viata de arbitru?

Daca privesc in urma, vad lucruri frumoase, multe realizari, bucurii, presarate insa si cu cateva mici piedici. Acum pot spune ca viata de arbitru a fost superba. 

Ai avut o cariera extraordinara, pe care multi si-ar dori-o. Regreti ceva acum, la final?

Nu am ce sa regret. Pentru ce inseamna cariera unui arbitru asistent in Romania, in conditiile date, cred ca am realizat maximul posibil. Poate daca as fi fost spaniol, englez, italian… altfel ar fi stat lucrurile. 

Ne poti spune cateva nume care ti-au marcat cariera?

Sunt atat de multe incat mi-e teama sa nu omit pe cineva. Asa ca le multumesc din nou tuturor! 

Care au fost cele mai frumoase amintiri din cei 23 de ani de arbitraj?

Imi aduc aminte de un moment petrecut in urma cu multi ani, la una dintre sedintele saptamanale organizate de CJA Prahova. In sala erau vreo 200 de arbitri, in acea perioada respectandu-se cu sfintenie ierarhiile. Acestia erau asezati in ordinea valorica: lotul national, in fata, apoi lotul judetean, stagiarii si, in spate, scoala de arbitri. Tot pe undeva prin spate ma aflam si eu. Pentru ca la concursul de categoria a II-a am luat cea mai mare nota a generatiei mele, am fost premiat de catre regretatul doctor Emil Vlaiculescu, in aplauzele intregii sali… Am ramas fara cuvinte!   

Nica.Chivulete.DumitrescuDar cele mai importante jocuri la care ai oficiat, in tara si in strainatate?

Stii, aici gresesc arbitrii. Toate jocurile sunt importante. 

De-a lungul carierei ai trecut si prin momente dificile. Te-ai gandit vreodata sa renunti?

Revin la intrebarea de mai inainte. Pot sa iti spun jocurile considerate mai putin importante, care mi-au creat si cele mai mari greutati: FC Brasov-Rapid sau Steaua-FC Brasov, jocuri pe care le-am tratat superficial. De pilda la ultimul, jocul era seara, iar eu la pranz am aflat de la Hategan ca saptamana urmatoare arbitram in Champions League. Dovada ca bucuria si exuberanta vestii m-au facut sa uit de pregatirea psihologica a jocului de seara si a iesit un fiasco. Sa renunt nu m-am gandit niciodata. 

Sunt diferente mari intre jocurile din tara si cele din strainatate?

In mare parte da, de calitate. Dar au fost si jocuri, pe care le-am arbitrat in tara, care s-au ridicat la nivelul celor de afara. 

Cum ai reusit sa te mentii in varf atatia ani, intr-o perioada in care arbitrii romani parasesc activitatea din ce in ce mai rar la limita de varsta?

Este adevarat ca arbitrii ajung tot mai rar sa iasa la 45 de ani. Jocul in sine a evoluat, viteza a crescut, iar cerintele fizice sunt din ce in ce mai mari. In ritmul acesta arbitrii vor ajunge atleti de performanta. Iti amintesti de vreun atlet la varsta asta? Este nevoie de munca, foarte multa munca. 

CristianNica_retragere_1

Cum te-ai simtit la ultimul joc in tara, pe stadionul din orasul tau?

La inceput a fost o mare bucurie, dar si o mare onoare, faptul ca CCA s-a gandit sa ma retrag in orasul pe care l-am reprezentat, cred eu, cu cinste. Mai apoi, din cauza unora, dezamagire… Pacat! 

Cei care te-au dezamagit au fost prahoveni?

Da. 

Esti nascut pe 13, ai oficiat 13 ani in Liga 1, te-ai retras in 2013. Esti superstitios?

Legat de 13, la inceput da, eram putin speriat, apoi.. Sunt chiar un tip norocos! 

Daca ai lua-o de la capat si ar trebui sa alegi, ce ai vrea sa fi: arbitru sau fotbalist?

Cu arbitrajul am obtinut tot ce puteam, adica maxim, deci… fotbalist! 

Prin retragerea ta, Prahova a ramas fara niciun reprezentat in Liga 1. De ce crezi ca s-a ajuns la aceasta situatie, fara precedent in istoria unui judet aflat, cu ani in urma, in primele 3 din tara? Cred ca regretatul Emil Vlaiculescu, parintele arbitrajului prahovean, se rasuceste in mormant…

Ar fi mult de discutat, dar prefer sa ma abtin. Cei care conduc destinele fotbalului judetean ar trebui sa raspunda la aceasta intrebare. 

Apropo de Prahova. Am vazut ca s-au oferit tot felul de diplome la finalul anului. Tu ai primit vreuna din partea AJF sau CJA, mai ales ca ai avut cele mai importante performante din istoria judetului?

Ma faci sa rad… Sa trecem mai departe. 

Ce urmeaza pentru tine?  Vei continua ca observator sau vei renunta la fenomen?

Top secret! Veti afla in curand. 

CristiNica_retragere_fosti eleviLa final, transmite-le, te rog, cateva cuvinte celor pentru care ai fost un model in arbitraj, dar si celor care urmaresc site-ul ScoalaDeArbitri.

Profit ca este inceputul anului si le urez tuturor: LA MULTI ANI! Iar pe cei care m-au considerat un model ii sfatuiesc sa ia de la mine ce cred ei ca ii avantajeaza. Le doresc si lor sa ajunga modele pentru altii. Succes! 

 

CristiNica_Porto-AustriaViena_2013_600xPROFIL
Nume: Nica
Prenume: Cristian Constantin
Data si locul nasterii: 13.08.1968, Ploiesti
Domiciliul: Ploiesti / Prahova
Familie: casatorit; are un baiat de 13 ani
Studii: Facultatea de Educatie Fizica si Sport
Anul absolvirii scolii de arbitri: 1991
Anul promovarii in Liga a III-a: 1995
Anul promovarii in Liga a II-a: 1997
Arbitru in Liga I: 2001 – 2013
Arbitru international FIFA: 2004 – 2013
Debut in campionatul judetean: la Dumbrava
Primul joc in Liga a III-a: METALUL Toflea – CFR Pascani
Primul joc in Liga a II-a: CSM Resita – CFR Timisoara
Primul joc in Liga I: FCM Bacau – GLORIA Bistrita
Primul joc international: Anglia – Lituania, Under 21, la Nottingham
Ultimul joc in Liga I: Petrolul Ploiesti – Corona Brasov (07.12.13, scor: 3-0)
Ultimul joc international: FC Thun – Genk (12.12.13, scor: 0-1)
Jocuri in Liga I: 307
Jocuri internationale: peste 100
Palmares: 4 finale de Cupa Romaniei; arbitrul cu cele mai multe Supercupe – 6;
desemnat de cateva ori cel mai bun arbitru asistent din Romania; 10 derbiuri Steaua-Dinamo;
a oficiat in grupele Champions League si Europa League; semifinala EURO 2005 – Under 19; semifinala Cupa Printului Arabiei Saudite – 2010

Cristi Nica_Liga2_600x303 Cristi Nica_Liga2_600x338CristiNica_Porto-stadDragao_2013 CristiNica_Tudor.Coltescu.Sovre Nica_italia-estonia_3-0_03.06.11_600xCristi Nica&colegii_ultimul-joc_Thun Cristi Nica_ultimul-joc_stadion_Thun

 

Vezi si:

Retragere emotionanta pentru asistentul FIFA Cristian Nica: “Un vis implinit” / Imagini de la ultimul joc in Liga 1, Petrolul-Corona 3-0

Imagini cu brigada romaneasca de la FC Porto-Austria Viena, utimul joc in Champions League pentru Cristian Nica

 

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!