Într-un episod special produs de FRF.tv, invitații speciali, Kyros Vassaras, președintele CCA, și Orlando Nicoară, directorul general EAD, deținătorul drepturilor TV din Liga 1 și furnizorul tehnologiei VAR, fac o analiză detaliată a ceea ce înseamnă acest start de sezon cu sistemul de asistență video functional.
Orlando Nicoară a subliniat problemele tehnice pe care echipa VAR le-a întâmpinat de la startul pregătirii arbitrilor și până în prezent și a semnalat că la 3 stadioane din Liga 1, din cauza infrastructurii existente, încă pot fi probleme în ceea ce privește depistarea situațiilor de ofsaid:
„În primele etape, după cum s-a văzut, au fost probleme cu infrastructura. Între timp, marea majoritatea a cluburilor le-au rezolvat. Astăzi mai avem 3 stadioane unde, din păcate, din cauza amplasării camerelor foarte aproape de gazon, nu putem avea un cadru larg astfel încât să putem obține planul necesar pentru a trasa liniile de ofsaid. Momentan, nu avem ce face, pentru că nu avem alternativă de amplasare a camerelor. Este vorba despre stadioanele din Mioveni, Voluntari și Ovidiu, suntem aproape de cluburi împreună cu Liga Profesionistă de Fotbal pentru a identifica soluții”.
Președintele CCA, Kyros Vassaras, a intrat într-o analiză profundă a primelor 15 etape din actualul sezon al Ligii 1:
„Desigur, probleme tehnice au avut impact asupra modului în care arbitrii operează în camera VAR. Au fost situații când ne-am luat timpul necesar analizării situațiilor, pentru că lucrul cel mai important este acuratețea. În general, pot spune că toate problemele tehnice de la început sunt normale pentru țările în care s-a început implementarea VAR. Avem o colaborare bună cu operatorii pentru reluări, cu EAD, deținătorii drepturilor, și încercăm mereu împreună să facem ajustări. Problemele deja sunt într-un număr mai mic acum”.
„Niciun arbitru nu a refuzat să meargă la monitor”
Președintele CCA a explicat încă o dată care sunt cele 4 situații în care poate interveni VAR, doar când identifică o eroare evidentă, și a clarificat când arbitrul poate merge la monitor de la marginea terenului pentru vizionarea fazei.
„Aud uneori că arbitrul a refuzat să meargă la monitor. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și nu se va întâmpla niciodată. Și vreau să ofer un răspuns pentru că am obosit să aud zvonuri care spun că arbitrul ar fi refuzat vizionarea pe monitor, că VAR ar fi solicitat acest lucru, dar în final nu a făcut-o”, a spus Vassaras.
Acesta a mai adăugat: „Noi ne dorim să fim transparenți și vrem ca întotdeauna când arbitrul se duce să se uite la monitor pe TV să fie arătat exact ce anume vizionează acesta și ce imagini îi furnizează VAR. De ce? Pentru că uneori vedem reluări la TV care nu stau la baza deciziei arbitrului. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă de ce arbitrul a luat decizia respectivă”.
În final, președintele CCA a prezentat mai multe statistici interesante privind intervențiile VAR. Iată doar câteva dintre acestea:
- În primele 115 meciuri din Liga 1 au fost 708 de incidente verificate.
- 33 de decizii de pe teren au fost schimbate de VAR.
- 24 de decizii au fost modificate în urma vizionării fazei pe monitor, alte 9 au fost decizii factuale.
- Media este de 0,29 intervenții VAR / meci.
- Din cele 24 de decizii schimbate de intervenția VAR, 22 au fost corecte.
- 675 de incidente verificate au fost confirmate, cele mai multe 276, făcând referire la verificarea unor posibile lovituri de pedeapsă.
- 29 de cartonașe roșii au fost arătate jucătorilor în primele 15 runde, ceea ce înseamnă o medie de 0,24 cartonașe / meci.
Urmărește pe FRF.tv și analiza lui Kyros Vassaras asupra mai multor faze din Liga 1:
Situații de posibil henț
Atacuri la nivelul solului
Contacte în dueluri aeriene
Situații de ținere
Incidente în suprafața de pedeapsă
SURSA: FRF
Comentarii recente