Mures: Arbitri batuti cu bestialitate, dusi la spital cu SMURD-UL, jucatori suspendati 2 etape. Vezi cateva cazuri incredibile!

Postat de Cosmin VaidaNici un comentariuoct. 27, 2015

cartonas_rosuSe vorbeşte despre un fotbal guvernat de “legea pumnului”, unde cazurile de agresiune ale arbitrilor sunt la ordinea fiecărei etape. Se vorbeşte despre arbitrii bătuţi cu salbăticie de jucători, antrenori sau chiar oameni de ordine, despre spitalizări, operaţii şi vieţi puse în pericol. Mai mulţi arbitri au avut nevoie de zile de spitalizare după ce au fost bătuţi de jucători sau oficiali în Liga a IV-a a judeţului Mures.Cel mai grav caz s-a întâmplat în urmă cu un an. Oliviu David, arbitru categoria I, a fost aproape să rămână fără auz în urma agresiunii suferite la un meci din Liga a IV-a.

Vina este aruncată pe seama Comisiei de Disciplină care ţine de AJF Mureş, despre care se spune că nu-i suspendă decât cu 2 etape pe cei care agresează arbitrii, pe motiv “de prietenie”

Mi-a spart timpanul un jucator”

”S-a întâmplat în urmă cu un an şi o lună. Arbitram, la centru, meciul din Liga a IV-a dintre AS Mureşul Nasna şi Valea Izvoarelor. În minutul 59 i-am acordat al doilea galben jucătorului Răzvan Ştefan, de la gazde, moment în care acesta m-a lovit cu pumnul în urechea stângă. Am căzut la pământ şi mi-am pierdut cunoştinţa. Doctorul mi-a acordat primul ajutor, iar după ce m-a ridicat am căzut iar”, sună poveste uluitoare a centralului de 21 de ani.

Două operaţii şi o lună în spital

A urmat pentru acesta mai mult de o lună de internare în spital şi două intervenţii chirurgicale, la ureche, timp în care timpanul i-a fost reconstruit. ”Am fost transportat la Urgenţe unde mi s-a făcut un C.T. şi s-a constatat leziunea, dar am fost trimis şi la O.R.L. Acolo s-a constatat că timpanul îmi era spart. Am avut peste 30 de zile de spitalizare, timp în care am suferit două operaţii. La prima operaţie mi s-a pus un plasture, în încercarea de a se reface natural timpanul, dar nu a funcţionat. A fost nevoie de a doua operaţie, una de timpanoplastie, practic de refacere a timpanului”, povesteşte clipele de groază prin care a trecut cel care speră la o carieră prolifică în arbitraj. Tot ce spune este certificat de biletele de ieşire din spital şi raportrul de arbitraj.

Oliviu David spune că nici acum nu a scăpat de problemele medicale şi doctorii spun că ar putea fi afectat pe viaţă de acea lovitură. ”A trecut un an şi o lună şi încă iau medicamente. Problema e că mi-a fost afectat şi nervul şi am rămas cu un vâjâit pe care îl aud tot timpul, iar doctorii spun că îmi va rămâne pe viaţă. Auzul mi-a fost refăcut, în proporţie de 90 la sută, dar e foarte neplăcut acel vâjâit”, spune centralul agresat.

Sfat de la AJF: ”Să nu facem vâlvă”

Centralul mai ridică o problemă gravă a sistemului în care îşi desfăşoară activitatea şi spune că nu a avut nicio asigurare medical şi a suportat costurile spitalizării. Din partea AJF i s-a sugerat şi că ar fi bine să nu ajungă la “urechile” FRF de incidentul suferit. ”Am primit un singur telefon din partea AJF şi mi s-a spus că e bine să nu facem vâlvă şi să nu se afle în presă. Opt luni nu am putut să arbitrez. Eu am suportat singur costurile operaţiilor şi spitalizării. Nu avem niciun fel de asigurare. Asta este o problemă pe care am mai ridicat-o, dar nu s-a rezolvat nimic”, a povestit David.

Jucătorul care l-a lovit a primit suspendare pe viaţă, dar David spune că se teme că l-ar putea reîntâlni pe teren. ”Am făcut plângere penală, dar procesul este încă pe rol. El a fost exclus pe viaţă, dar am auzit că se laudă că i se va da dreptul de joc. Asta ar fi incredibil. Problema este că toţi se cunosc între ei şi se influenţează deciziile Comisiei de Disciplină. N-o să merg în acest week-end la meciuri. Ni s-a spus că vom fi daţi afară dacă nu ne prezentăm. Din câte am înţeles, mai mult de zece brigăzi nu se vor prezenta”, spune David.

Şeful de post, coleg de echipă cu agresorul

Neregulile din ligile inferioare continuă să iasă la iveală, având ca exemplu cazul arbitrului David. Oamenii de ordine, care ar trebui să împiedice agresiunile de pe stadioane sunt de multe ori jucători sau oficiali ai gazdelor şi nu intervin într-un eventual conflict. Practic, arbitrii sunt singuri şi nu le rămâne decât să se roage să nu fie agresaţi. ”Omul de ordine era şeful de post, care juca în echipa gazdă. Juca în aceeaşi echipă cu cel care m-a lovit. Regulamentul spune că trebuie trei oameni de ordine, dar pot fi şi jucători”, dezvăluie cel care a avut cel mai mult de suferit de pe urma agresiunilor de pe stadioane, în judeţul Mureş.

Arbitru, lovit de antrenor

Cazul lui Oliviu David este cel mai grav, dar cazuri similare se întâmplă frecvent în judeţul mureş. Hajdo Nimrold a păţit-o şi el. A fost agresat de1 două ori, în ultimii doi ani. Ultima dată s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni. Chiar un antrenor şi-a vărsat supărarea pe el. ”Am dat cartonaş roşu pentru lovire fără minge, iar antrenorul de la Avântul Miheşu de Câmpie, Alin Mureşan, a venit şi m-a lovit cu pumnul. A primit două etape de suspendare. Sunt de acord cu protestul. Un arbitru care greşeşte la un offside primeşte două etape de suspendare, iar un oficial care loveşte un arbitru primeşte tot două etape, când regulamentul spune clar că trebuie acordate minim 16 etape. Săptămânal sunt arbitrii bătuţi”, povesteşte Hajdo Nimrold.

Suspect de fractură la coloană, în urmă cu doi ani: ”A sărit cu picioarele pe mine”

De această dată nu a avut nevoie de zile de spitalizare, dar în urmă cu doi ani lucrurile au fost mult mai grave. Un om care trebuia să-i asigure protecţia a fost cel care l-a lovit. ”Eu am păţit acum doi ani, la Gheja. Îmi notam o schimbare şi a intrat un om de ordine, m-a lovit cu piciorul în zona inghinală, am căzut la pământ şi a sărit cu picioarele pe spatele meu. Am fost dus cu SMURD-ul la spital, suspect de fractură de coloană. A stat trei zile în spital. Nu se mai poate aşa. De trei-patru etape cel puţin un arbitru este bătut. Sperăm să se schimbe ceva. Ori Comisia de Disciplină, ori conducerea AJF-ului”, spune şi Hajdo Nimrold.

Preşedintele CJA demis pentru că a fost de partea arbitrilor: “Li se pune viaţa în pericol”

Motivul este unul cunoscut, dar despre care puţină lume vorbeşte: bătăile la care sunt supuşi arbitrii în ligile inferioare şi faptul că agresorii nu sunt penalizaţi pe măsură. Decizia venită de la arbitrii n-a fost pe placul Comitetului Executiv al AJF, care i-a demis vineri dimineaţa pe Vasile Bordaş, preşedintele Comisiei de Arbitri şi pe secretarul general Calin Flanja. 

Astăzi am fost demis. Avem nişte probleme grave de indisciplină aici. În ultima lună au fost 6-7 cazuri de arbitrii bătuţi, la meciuri. Comisia de Disciplină, în loc să dea 16 etape de suspendare, cum spune regulamentul, dă câte două. Am vrut să-i sprijin pe arbitrii şi am decis să nu facem delegări pentru această etapă. A fost un boicot al lor şi am decis să fiu de partea lor. Nu se mai poate! Li se pune viaţa în pericol. Ultimul caz a fost cel al arbitrului Demian, lovit în faţă de 3 ori, de jucători, la meciul Sângiorgiu de Pădure – Sovata. S-au acordat 2 etape de suspendare, Comisia de Apel a ridicat suspendarea la 6 etape, dar decizia s-a pierdut prin birouri şi jucătorii au evoluat după 2 etape. Acum un an, am mai avut un caz de suspendare de 6 etape şi sâmbăta următoare jucătorul a evoluat.
Probabil se dau pe prietenii aceste suspendări. Nu ştiu, dar eu m-am simţit trădat şi umilit şi dacă prin sacrificarea mea se vor da deciziile corecte, atunci mi-am atins scopul”, este declaraţia preşedintelui demis al Comisiei Judeţene de Arbitrii Mureş, Vasile Bordaş.

sursa:punctul.ro/prosport.ro

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!