Istvan Kovacs, interviu pentru site-ul UEFA: „Mă motivează atmosfera meciurilor mari”

Postat de ScoalaDeArbitriNici un comentariuiun. 04, 2022

Site-ul UEFA i-a dedicat un articol special lui Istvan Kovacs, aflat în fața primei sale finale de cupă europeană, UEFA Conference League, Roma – Feyenoord, conform frf.ro.

„Sunt foarte fericit, mă simt onorat pentru încrederea pe care UEFA mi-a acordat-o. Și, în același timp, privilegiat să fiu arbitrul primei finale UEFA Conference League din istorie”, a declarat Istvan Kovacs. El a făcut referire și la nominalizarea sa pe lista arbitrilor de la CM 2022 din Qatar: „Este visul oricărui arbitru să ajungă la un Campionat European sau Mondial. E un sentiment special, ca un vis îndeplinit. Și mă motivează enorm de mult”.

La finala Conference League, Kovacs va face echipă cu asistenții Vasile Marinescu și Ovidiu Artene. „Lucrăm împreună deja de câțiva ani, ne cunoaștem foarte bine și știm deja ce simțim și gândim fără să ne spunem. Sunt mândru de echipa mea în care fiecare are încredere maximă în ceilalți”.

Istvan Kovacs a povestit pentru site-ul UEFA parcursul său, inclusiv un episod din timpul EURO ’96. Uitându-se la meciuri alături de tatăl său, tânărul Kovacs anticipa deciziile arbitrului din teren. „Tatăl meu m-a întrebat: «Cum de știi lucrurile astea? ». Pur și simplu le văd! Apoi mi-a spus: «Când împlinești 15 ani, vei putea începe cursurile de arbitraj, așa că trebuie să mergi pe această cale!».

„Am jucat fotbal, mi-am dorit să ajung un jucător de top, la fel ca orice copil pasionat de acest sport. Eram un mijlocaș ofensiv, îmi plăcea să marchez goluri și am ajuns până la nivelul diviziei a treia. Dar, apoi, am realizat că nu voi putea ajunge un superstar, așa că m-am concentrat pe cariera în arbitraj”, a mai spus Kovacs.

Acesta îl consideră pe Sandor Puhl o inspirație pentru cariera sa. „A fost unul dintre cei mai buni arbitri din lume, a condus o finală de Mondial [în 1994] și o finală de Liga Campionilor [în 1997]. Datorită lui am devenit arbitru”.

La 19 ani, Kovacs arbitra în Liga 3, la 22 de ani a fost promovat în prima ligă, primind, în 2007, delegare la Supercupa României dintre Dinamo și Rapid. „Chiar dacă pe teren se aflau jucători mai vârstă ca mine, acest lucru nu m-a deranjat, am vrut doar să am o prestație bună”.

Din 2010 a devenit arbitru internațional, iar în prezent se află în categoria arbitrilor Elite. „Pe mine mă motivează atmosfera de meciuri mari, trebuie să fii puternic pentru astfel de momente”, a spus Kovacs, care a încheiat cu mesajul: „Mulțumesc Federației Române de Fotbal și Comisiei Centrale a Arbitrilor, condusă de Kyros Vassaras, pentru întreaga susținere de-a lungul timpului”.

Sursa: FRF

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!