Echipele din Liga 1 s-au familiarizat cu protocolul VAR

Postat de ScoalaDeArbitriNici un comentariuiul. 12, 2022

Până la startul Superligii, Comisia Centrală a Arbitrilor va prezenta tuturor echipelor participante informațiile necesare pentru primul sezon cu asistență video.

Alexandru Deaconu, manager VAR în România, s-a întâlnit deja cu jucătorii și staff-urile mai multor echipe din prima ligă, CS Mioveni, FCSB, Chindia Târgoviște, Hermannstadt, CFR Cluj, Universitatea Cluj, UTA Arad. În preziua Supercupei României, și componenții echipei Sepsi OSK au făcut cunoștință în detaliu cu protocolul de implementare a sistemului VAR.

În prezentarea CCA sunt detaliate cele 4 situații în care poate interveni sistemul VAR, iar participanții la joc sunt instruiți legat de modalitatea prin care o decizie luată pe terenul de joc poate fi validată sau schimbată.

CÂND SE FOLOSEȘTE VAR?

GOLURI
Rol de asistență a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTY
Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE
Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR
Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.

CARE ESTE PROCEDURA VAR?

PAS 1: PRODUCEREA INCIDENTULUI
”Centralul” informează arbitrul VAR sau arbitrul VAR îi recomandă ”centralului” analizarea incidentului/deciziei luate inițial.

PAS 2: VIZIONAREA FAZEI ȘI RECOMANDAREA VAR
Faza este revăzută în camera VAR, iar arbitrul video îl anunță pe ”central” ceea ce se vede prin intermediul sistemului de comunicare.

PAS 3: LUAREA DECIZIEI
”Centralul” hotărăște fie să revadă și el faza pe monitorul aflat la marginea terenului, fie acceptă informațiile primite din camera VAR și ia decizia corespunzătoare.

Sursa: FRF

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!