Arbitru in Romania, soldat in Afghanistan si Irak

Postat de ScoalaDeArbitriNici un comentariuapr. 21, 2016
FlorinBilouseac+seful Politiei afgane_Arhiva-personala_620x387

Maiorul Florin Bilouseac împreună cu şeful Poliţiei afgane. FOTO Arhivă personală

Maiorul Florin Bilouseac, din comuna suceveana Darmanesti, arbitreaza in ligile inferioare din judetul Suceava inca de la inceputul anilor 2000. In acest interval, soldatul sucevean a avut trei misiuni in Orientul Mijlociu, doua in Afghanistan si una in Irak. Daca din cele trei deplasari in teatrele de razboi a scapat nevatamat, la un meci de fotbal, Florin Bilouseac a incasat un pumn in nas de la un jucator.

Meseria de a fi soldat in Irak sau Afghanistan poate fi uneori la fel de grea ca si cea de arbitru de fotbal in ligile judetene de fotbal din Romania. Maiorul Florin Bilouseac (42 de ani) din comuna suceveana Darmanesti reuseste insa sa imbine cu succes cele doua meserii. Suceveanul a avut, pana in prezent, trei misiuni in teatrele de razboi din Orientul Mijlociu, el reusind sa-si indeplineasca de fiecare data sarcinile, fara probleme.

[…] In teatrul de razboi, soldatul sucevean a ajuns pentru prima data in anul 2008, cand a mers in Irak, intr-o misiune de stabilitat si sprijin, unde baza in care se afla era atacata aproape in fiecare seara cu rachete de catre insurgentii irakieni.

,,In dimineata zilei de 11 martie 2008, in jurul orei 06.10, cum nu o faceau niciodata, irakienii au tras cu rachete, deoarece americanii le opreau curentul pe timp de noapte. Insurgentii au pregatit din timp o locatie cu mai multe rachete contectate la curent, iar in momentul in care s-a realizat conexiunea la curent ele au plecat, cand majoritatea dintre noi dormeau. Eu eram atunci de serviciu si cumva am auzi niste zgomote difuze. I-am intrebat pe niste colegi daca nu aud nimic, dar acestia mi-au zis ca probabil se aude de la sala de mese. Eram langa butonul de panica cand a cazut prima racheta, undeva la o distanta de 150 de metri, auzindu-se o bubuitura foarte puternica, ca un cutremur, dupa care au mai cazut inca 20 si ceva de rachete. Acesta a fost si cel mai urat atac prin care am trecut. Nu au fost inregistrate victime printre romani, insa patru americani au murit dupa ce autovehiculul cu care se deplasau a fost lovit. Norocul nostru a fost ca nu s-au lansat toate, deoarece in locul din care s-a pornit atacul au mai fost gasite inca 24 de rachete”, a explicat maiorul Florin Bilouseac cum s-a desfasurat cel mai greu moment trait in Orientul Mijlociu.

[…] Viata de arbitru – aproape la fel de palpitanta ca cea de soldat

La inceputul anilor 2000, Florin Bilouseac a inceput sa arbitreze meciuri de fotbal in ligile inferioare din judetul Suceava, ramanand pana in prezent alaturi de un grup ce l-a facut sa continue sa activeze si in acest domeniu, desi nu foarte multi rezista sa conduca meciuri de fotbal la nivel de judet.

,,Am luat o data un pumn in nas. Arbitram un meci la Negostina cu Dornesti in Cupa Romaniei, fara observator, fara nimic. Era 2-0 pentru Dornesti, conduceau oaspetii. Terenul nu era atat de bine tusat si trebuia sa fii destul de aproape de linie ca sa o vezi. A fost un fault in favoarea echipei gazda si n-am fluierat chiar din prima, m-am uitat mai intai sa vad unde este linia de careului, dupa care am fluierat penalty pentru echipa gazda. Doi jucatori de la Dornesti au protestat, insa nu de o maniera categorica. La un moment dat, de undeva din spate am luat un upercut in nas si am stat putin pana mi s-a oprit sangerarea. Nu m-am asteptat la asa ceva”, asa a descris Florin Bilouseac cum si-a primit ,,botezul” in arbitraj.

Intregul articol, scris de Danut Zuzeac, il gasiti aici. Va recomand sa-l cititi – este foarte interesant!

Sursa: adevarul.ro

 

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!