INTERVIU | Balaj:”Credibilitatea arbitrilor români a crescut!”

Postat de Bogdan CiocoiuNici un comentariuian. 15, 2016

  • Cristi Balaj (44 de ani) a primit, la Gala AFAN, premiul pentru cel mai bun arbitru român al anului 2015. Aflat în ultimul an al carierei, băimăreanul nu vrea să mai continue şi după 45 de ani, deşi FRF a dat o derogare, pentru încă doi ani, special pentru el şi Alexandru Tudor.

Din nou numărul 1 în arbitrajul românesc. Ce înseamnă acest trofeu pentru tine?

Înseamnă împlinirea dorinţei puse la finalul anului 2014, atunci când speram – mai mult ca oricând – să îmi închei activitatea de arbitru la acelaşi nivel înalt pe care l-am avut de-a lungul carierei. La Asociaţia Judeţeană de Fotbal din Maramureş am impus mereu un standard ridicat în ceea ce priveşte fair-play-ul, un standard care m-a obligat ca arbitru la prestaţii şi la o prestanţă pe măsură.

Regreţi că vine retragerea?
Nu neapărat. Pentru că, atunci când faci performanţă ca să fii în vârf, uzura fizică şi psihică este mare.

Ce s-a schimbat în arbitrajul românesc în ultimii doi-trei ani?
Credibilitatea arbitrilor români a crescut. Au ajutat la asta tehnologia, emisiunile TV şi informaţiile. Cu ajutorul lui Kyros Vassaras,am avut informaţii proaspete. Ne-a impus un mod de lucru asemănător cu cel de la UEFA. Iar aceste aspecte au fost de un real folos arbitrajului românesc.

“Marian Iancu a făcut mari deservicii fotbalului românesc”

Sunt mai liniştiţi arbitrii români de când câţiva patroni extrem de vocali au ajuns după gratii?
Cu siguranţă. Din păcate, am ajuns să apreciem normalitatea… Consider, însă, că pedeapsa lor a fost cam exagerată, cu excepţia lui Iancu. Acesta, prin modul în care dezinforma cu strategii bine puse la punct, a adus cele mai mari deservicii fotbalului românesc şi unui oraş precum Timişoara.

Se greşeşte foarte mult în campionatele puternice, dar nu se face atât de mare caz. La noi, eraţi tocaţi într-o vreme. De ce?
Din cauza conducătorilor care nu reuşeau să se apropie de noi. Singura metodă prin care ne influenţau într-o oarecare măsură era presiunea mediatică pe care o exercitau asupra noastră. S-a ajuns la o adevărată competiţie între conducătorii de cluburi: cine reuşeşte cele mai spectaculoase declaraţii în presă la adresa noastră. Iar atunci când aveau neapărat nevoie să câştige, aduceau, cu sume de circa 15.000 de euro (adică de trei-patru ori mai mult decât costa o brigadă din România), arbitri din străinătate, sub sloganul că “doresc arbitraje corecte”! Nu am fost surprins de faptul că la toate acele jocuri echipele care au pierdut s-au plâns de arbitraj. Am văzut şi declaraţii, precum cea mai recentă, făcută de Gabi Balint, în care cinstea brigăzii străine a fost pusă la îndoială.

Balaj şi Tudor – liderii unei generaţii în arbitraj – nu au ajuns la un turneu final. Cum s-ar explica asta?
Chiar dacă am greşit mai puţin decât alţi colegi, noi am prins altă perioadă. Una în care conducătorii de cluburi ne jigneau, trimiteau memorii la UEFA, iar sprijinul pe plan internaţional nu era precum este cel de azi.

Face faţă Haţegan la Euro?
Eu spun că da. Îi doresc din suflet acest lucru. Mai ales că, în comparaţie cu campionatul din România, va avea adiţionali care să îl ajute.

Ai fi vrut să ajungi, măcar ca adiţional, în brigada de la Euro?
Ca şi arbitru – da, ca şi adiţional – nici nu se pune problema! Am fost cu Haţegan atunci când am considerat că puteam să îl ajut. Dar vreau să rămân în memoria iubitorilor de fotbal drept arbitrul Balaj şi nu adiţionalul sau rezerva cuiva. Mi-am câştigat un statut pe care doresc să îl respect, iar Cristi Balaj înseamnă mai mult decât un adiţional!

Citeste continuarea : PROSPORT

Sursa: Prosport

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!