Un material interesant despre fostul mare arbitru Nicolae Rainea / Galateanul nascut la Braila

Postat de Ionut BorcanNici un comentariuapr. 13, 2014

Rainea-Nicolae_infobr

InfoBraila.ro a publicat un material foarte interesant despre fostul mare arbitru roman Nicolae Rainea. Il redau mai jos in intregime, cu acceptul autoarei – Ana Maria Niculescu.

 

Cel mai mare arbitru roman din lume este din Braila dar spune ca e din Galati. Locomotiva din Carpati – Nicolae Rainea

By ANA MARIA NICULESCU

 

Arbitrul este omul care decide soarta unui meci, cel care are autoritate deplina pentru a pune in aplicare Legile Jocului, in concordanta cu meciul la care a fost numit. Se spune ca un arbitru bun trebuie sa aiba trei calitati: sa vada totul pe teren, sa aprecieze bine faza si la timp si sa caute sa multumeasca pe toata lumea. Fotbalul ramane sportul rece in lume insa fara arbitrii nu ar fi nimic.

Va prezentam astazi cel mai mare arbitru de fotbal din Romania care este brailean. Nicolae Rainea s-a nascut pe 19 noiembrie 1933, la Braila.

Nicolae Rainea si-a inceput cariera sportiva in Braila, orasul natal, cu box. N-a durat decat doua-trei saptamani, si un pumn in nas l-a saturat de box. A inceput sa joace fotbal cu mingi de carpa. Dupa o activitate modesta de fotbalist, cariera de jucator a lui Nicolae Rainea s-a incheiat brusc in 1956. Fost jucator la Laminorul Roman (1947-1950), Metalul Piatra Neamt (1950-1952) si Constructorul Barlad (1952-1956) braileanul s-a apucat de arbitraj din greseala, dupa ce se lasase de fotbal din cauza problemelor de sanatate.

In arbitraj a ajuns din intamplare. Prezent la un meci de la Barlad, Rainea a fost luat in viozr de arbitrul Solomon Dascalu. La acel meci nu venisera un asistent iar un arbitru de tusa i-a pus fanionul in mana si i-a spus « cand iese mingea, arati ca a iesit mingea ». Meciul a iesit atat de bine incat l-au chemat la Scoala de Arbitraj, iar in 1959 a obtinut calificarea de arbitru.

rainea-Campionatul-Mondial-din-SpaniaCariera impresionanta a celui care avea sa fie supranumit „Locomotiva din Carpati” a inceput in anul 1959 atunci cand a intrat in lumea arbitrajului. Acesta a debutat ca oficial al Federatiei Romane de Fotbal la un meci din Divizia A pe 23 septembrie 1965 in meciul dintre UTA si Farul Constanta.  Doi ani mai tarziu, Rainea primea titlul de arbitru FIFA. Cariera impresionanta a arbitrului brailean se rezuma la 115 meciuri internationale, peste 1000 de meciuri in campionatul intern, 3 participari la turneele finale ale Campionatului Mondial, RFG – 1974, Argentina – 1978 si Spania – 1982, 3 finale ale cupelor europene: PSV – Bastia 3-0, Cupa UEFA – 1978, Liverpool – Anderlecht 2-1, Supercupa Europei – 1978 si Hamburg – Juventus 1-0, Cupa Campionilor Europeni – 1983.

Cariera arbitrului Nicolae Rainea a atins apogeul in perioada anilor ’70-’80 cand era catalogat printe cei mai valorosi centrali din Europa si chiar din lume.

Rainea este singurul « cavaler al fluierului » care a fost prezent la trei turnee finale de Campionat Mondial si trei finale de Cupe Europene, traind atunci cele mai frumoase momente din lunga sa cariera. «Atunci m-am implinit ca arbitru » spunea Rainea intr-un interviu acordat in urma cu ceva ani.

Supranumit „Locomotiva din Carpati”, Rainea este arbitrul care a facut inconjorul lumii de 5 ori, dupa o cariera de exceptie alergand peste 200.000 de kilometri pe terenul de fotbal.

Cu o familie frumoasa, Rainea nu si-a indrumat copii catre arbitraj, ba chiar i-a transmis fiului sau sa se lase de aceasta meserie.

Stadionul Dunarea din Galati ii poarta numele, la Braila nimic

stadion-rainea-300x225Stadionul Dunarea este cel mai mare stadion din Galati, avand o capacitate de 24.000 de locuri, dintre care 8.000 sunt pe scaune, incepand cu anul 2004. Atunci, stadionul Dunarea a fost renovat ca urmare a faptului ca aici și-a disputat jocurile de pe teren propriu formatia Otelul Galati, iar pentru a fi omologat, avea nevoie de cel putin 7.000 de locuri pe scaune.

In 2011, odata cu caștigarea campionatului Romaniei de catre Otelul Galati, primaria municipiului impreuna cu conducerea clubului Otelul au anuntat investitii importante pentru modernizarea stadionului ca sa se poata evolua in Liga Campionilor pe teren galatean. Stadionul Dunarea a fost singurul stadion sculptat și nu ridicat ca alte arene din Romania.

In decembrie 2011, consilierii locali din Galatia au decis sa schimbe numele stadionului din „Dunarea”, un simbol al orasului Galati, cu numele fostului arbitru international Nicolae Rainea.

Intr-o campanie organizata de un ziar din Galati, Nicolae Rainea este numit „GALATEAN”. Cu toate ca s-a nascut la Braila, marea parte a vietii si mai ales cariera de dupa arbitraj si-a petrecut-o in Galati, iar Braila a pierdut astfel o mare personalitate. In Galati, Rainea este la al IV-lea mandat in Consiliul Local, presedinte al AJF Galati si cetatean de onoare al orasului de la malul Dunarii, acesta spunand tuturor faptul ca este din Galati.

Decorat de Iliescu si de Basescu Rainea a fost nevoit sa-si incheie cariera in 1984 din cauza varstei, insa a ramas alaturi de fotbal. Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, dar si actualul sef al statului, Traian Basescu, l-au decorat pentru intreaga sa activitate cu ordinul de «Serviciul credincios in grad de cavaler» si «Serviciul credincios in grad de ofiter».

Acesta a iesit la pensie din arbitraj insa a mai urmat pana la varsta de 60 de ani sa fluiere la competitiile pentru copii si juniori din Liga a IV-a. A continuat apoi ca observator si supervizor in Liga I si 15 ani ca observator la UEFA. A continuat apoi ca observator si supervizor in Liga I si 15 ani ca observator la UEFA. De asemenea acesta a mai fost si presedinte de onoare al CCA si membru de onoare al FRF.

Trei carti semnate de Rainea si o expozitie cu intreaga sa cariera la muzeul din Galati

A-fost-odata-un-arbitru-roman-carte-215x300Nicolae Rainea a fost invitat sa sustina cursuri de arbitraj fiind de asemenea autorul a trei carti: „Fotbalul si cavalerii fluierului”, „Dincolo de dreptunghiul gazonului”, „A fost odata… un arbitru roman”. Dupa prima tiparire din anul 2005 a cartii Nicolae Rainea: A fost odata…un arbitru roman, autorul – nimeni altul decat cel mai mare arbitru al Romaniei de-a lungul timpului – revine la 6 ani distanta, cu a doua editare a cartii respective.

La sfarsitul anului 2013, la Muzeul „Casa Colectiilor” din Galati a avut loc si o expozitie care a avut ca tema “A fost odata… un arbitru roman…Nicolae Rainea” care si-a propus sa redea vizitatorulor imaginea si atmosfera de pe un stadion. Obiectele expuse atunci relevau personalitatea celui numit “ Mister Europa”, “Mister cooper”, “cel mai bun arbitru roman”, Nicolae Rainea. Atunci Rainea a precizat faptul ca doreste sa fie fondatorul unui muzeu al sportului la Galati, astfel ca rezultatele de exceptie ale sportivilor galateni sa poata fi cunoscute si de generatiile viitoare.Nicolae-Rainea-tablou

Un sfert de secol in slujba arbitrajului

In cei 25 de ani de activitate, trebuie sa remarcam la distinsul arbitru, un palmares aproape inegalabil, atat pe plan intern cat si pe plan international. Incepand cu anul 1965 debuteaza in lotul divizionar A, fiind delegat la peste 400 de intalniri din divizia A. In anul 1967 debuteaza ca arbitru F.I.F.A. unde figureaza fara intrerupere pana in anul 1983, primind onoarea de a conduce peste 100 de partide internationale – dintre care 18 partide intertari.

A arbitrat in 22 de tari de pe aproape toate continentele. Numai in Europa a condus cate 8 meciuri in R.F.G., Grecia, Italia, Anglia.

A condus patru finale in cupele continentale: Cupa U.E.F.A. – returul, Philips Sport Verai Eindhoven – Bastia 3-0 (1-0), Super cupa Europei – returul, Liverpool – Anderlecht 2-1 (1-0).

Campionatul European: R.F.G. – Belgia 2-1 (1-0), 1980 – Italia, Cupa Campionilor Europeni,Hamburg S.V. – Juventus Torino 1-0 (0-0), 1983 – Grecia

A arbitrat 2 finale in Cupa Balcanica, a condus 3 finale ale Cupei Romaniei si a participat la 3 campionate mondiale:

Campionatul Mondial din R.F.G. – 1974: Italia – Argentina 1-1 (1-1), Brazilia – Zair 3-0 (1-0), R.F.G. – Suedia 4 -2 (0-1)

Campionatul mondial din Argentina – 1978: Franta – Italia 1-2 (1-1), Scotia – Iran 1-1(1-1),Brazilia – Peru 3-0 (2-0).

Campionatul mondial din Spania – 1982: Argentina – Italia 1-2 (0-0), Argentina – Ungaria 4-1 (2-0), U.R.S.S. – Scotia 2-2 (0-1)

Sursa: infobraila.ro

 

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!