Kyros Vassaras, despre strategia CCA pentru arbitrii de perspectivă și debutul unui trio feminin în Liga 1: „Sunt optimist!”

Postat de ScoalaDeArbitriNici un comentariumart. 13, 2022

De curând am avut o discutie foarte interesantă cu președintele CCA despre arbitrii care au debutat în ultimul timp în Liga 1 și Liga 2, dar si despre arbitrajul feminin din țara noastră. A rezultat materialul de mai jos în care Kyros Vassaras (foto: FRF) explică pentru „ȘcoalaDeArbitri” strategia Comisiei Centrale în privința acestora și dă o veste extraordinară fetelor care practică această activitate. 

În acest sezon al primelor două ligi au debutat câțiva arbitri și arbitri asistenți. Ne puteți spune, vă rog, care este strategia CCA în privința lor? Vor mai debuta și altii?

Este posibil să vedeți mai mulți. În fiecare an avem un cerc de monitorizare a arbitrilor talentați pentru o eventuală promovare în categoria superioară. Sunt două programe „Talent Coaching” – TCP 1 și TCP 2. În funcție de performanțe, potențial, vârstă și dezvoltarea abilităților, există un număr de arbitri și arbitri asistenți selectați care în fiecare an pot continua în următorul cerc al TCP sau pot fi promovați. De asemenea există posibilitatea ca unul dintre ei să fie înlocuit cu un altul tânăr și promițător.

Pe baza politicii noastre, am creat categorii de arbitri „deschise”. Asta înseamnă că arbitrul de categoria a 2-a care este în TCP1 poate oficia meciuri în Liga 1 și cei din Liga 3 (TCP 2) în Liga 2.

Să analizez, de exemplu, arbitrii TCP 1. Ei participă la cursuri și întâlniri online împreună cu arbitrii noștri de top. Sunt testati fizic, dar si din Legile Jocului și video, conform nivelului I de categorie. Ei primesc în contul personal de pe platforma web, aproape săptămânal, instrucțiuni, sfaturi, prezentări și clipuri. Așa că sunt pregătiți exact ca arbitrii noștri de top și monitorizați de CCA în toate meciurile din ambele ligi (1&2). Unii dintre ei sunt, de asemenea, candidați VAR și participă la pregătirea VAR pentru a fi certificați în această vară.

Un număr de femei arbitru selectate urmează, după aceeași filozofie, programele lor de „Talent Coaching”.  De asemenea, dorim să reluăm programul de „scouting” pentru arbitrii femei, pe care l-am finalizat cu succes cu un an înainte de pandemie. Obiectivul nostru este să căutăm și să recrutăm femei pentru arbitraj și să le pregătim pe cele pe care le avem deja în competițiile judetene ( AJF/C.J.A.) pentru categoriile naționale.

Din păcate, din cauza restricțiilor din pandemie, nu am putut avea ocazia să continuăm programele TCP „live”, împreună cu arbitrii și antrenorii lor, așa cum ne-am programat. Sperăm ca în 2022 să ne îndeplinim obiectivul fără probleme.

Regulile competiției de top creează un campionat foarte competitiv, în plus cu meciurile din „play off” și „play out”. Nu există meciuri cu interes scăzut. An de an, fiecare meci este un „derby” până la sfârșitul fiecărei runde, până în ultima etapă. Încerc să găsesc cel mai bun moment și meciul potrivit pentru ca acești arbitri să debuteze, de la începutul sezonului încoace. Nu este ușor, uneori poate fi riscant, dar feedback-ul general de până acum este foarte bun, iar eu sunt fericit.

Ideea principală în ceea ce privește categoriile „deschise”, este de a nu promova un arbitru la un nivel superior înainte de a avea suficiente experiențe pe terenul de joc cu echipe și jucători de top.

Un arbitru de categorie a 2-a poate fi foarte bun în meciurile din Liga 2, dar meciurile de la nivelul superior nu sunt la fel. Trebuie să fie ambițios, să fie pregătit și să simtă încet „gustul” Ligii 1, fiind acceptat și respectat de jucători. Atunci va fi momentul ca el să intre mai ușor la meciurile de nivel mai dificil și să fie promovat la categoria I.

Prin colaborarea noastră pentru turneele de tineret cu alte asociații și/sau organizații, propunem arbitrilor aflati în programele de „Talent Coaching” (TCP), bărbați și femei, să participe la astfel de turnee pentru a dobândi experiențe nu numai pe terenul de joc, ci și în afara lui. Ei trebuie să învețe și să se acomodeze cu stilul internațional, să exerseze limba engleză, să călătorească și să cunoască alți colegi din întreaga lume. Vrem să creăm calea pentru viitorul lor. Acest lucru ne va ajuta să pregătim mai bine următoarea generație de arbitri internaționali de top.

Ne putem aștepta să vedem arbitri femei în Liga 1 în viitorul apropiat?

Da, sunt optimist în privința asta. Am delegat arbitri femei și în trecut, dar individual, nu ca trio. Trebuie să începem mai întâi cu arbitrii nostri de top la nivel de UEFA. Cu candidatele noastre la Cupa Mondială 2023. Crede-mă, eram pregătit, însă a trebuit să amân recent o delegare pentru debutul unei echipe de arbitri femei deoarece în același timp am primit invitație de la UEFA/FIFA pentru cursuri și turnee în străinătate, în organizarea lor. Deci, da, s-ar putea să vedem în curând un trio feminin la meciurile din Liga 1.

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!