Interviu | Gabriel Gherman, la final de cariera internationala: “Nu regret absolut nimic”

Postat de ScoalaDeArbitriNici un comentariuapr. 06, 2017

Ghery_Gherman_300x325La sfarsitul lui 2016, Gabriel-Constantin Gherman a pus capat carierei de arbitru international de futsal, din cauza limitei de varsta. Dupa 12 ani de lista FIFA, a decis sa mai continue inca 2, pe plan intern, atat cat ii permite regulamentul. In urma cu cateva zile, Ghery, cum il alinta prietenii, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu despre cariera sa internationala. Va invit sa-l cititi!  

Ghery, cum este fara arbitraj la nivel international? Au trecut deja 3 luni… Te-ai obisnuit cu ideea ca ai pus punct activitatii de arbitru FIFA?

Este greu sa ma obisnuiesc cu aceasta idee. Tinand cont insa ca la nivel national regulamentul imi permite sa continui activitatea, consider ca acest lucru ma face sa trec mai usor peste aceasta etapa din viata mea.

Cum a fost viata de arbitru international?

Nici grea, dar nici usoara. Consider ca cel mai greu a fost sa ma mentin la un nivel ridicat, care sa-mi asigure prezenta pe lista FIFA in toti acesti ani, pentru ca de la an la an pretentiile au crescut.

Ai fost mai intai arbitru de fotbal, apoi de futsal? Cum a fost trecerea de la fotbalul pe teren mare la cel in sala si de ce ai facut acest pas?

Am devenit arbitru de fotbal in anul 1995. Din ianuarie 2003, odata cu debutul futsalului in Romania, am inceput sa arbitrez in paralel si la futsal, iar din anul 2005, an in care am fost introdus pe lista FIFA, am continuat numai ca arbitru de futsal, tinand cont de faptul ca a avut loc separarea loturilor de arbitri.

Iti mai amintesti cum ai devenit arbitru? Te gandeai sa ajungi pe lista FIFA?

In anul 1994 jucam fotbal (portar) la Minerul Lupeni. Dupa un joc disputat la Lupeni, cativa jucatori ne-am intalnit cu un fost arbitru divizionar din judetul Hunedoara, domnul Ioan Suciu, care ne-a propus sa facem scoala de arbitri, la Petrosani. Tinand cont ca, in afara de antrenamente nu prea aveam ce face, m-am hotarat sa incep cursurile scolii de arbitri. Dupa ce am terminat aceste cursuri, am inceput sa arbitrez si ca orice arbitru mi-am dorit/am visat sa ajung pe lista FIFA (deja ma gandeam ca in viitor sa ajung pe lista FIFA la fotbal). Visul s-a implinit in septembrie 2004, cand domnul Dan Petrescu, presedinte al Comisiei pentru Fotbal in Sala, care era responsabil din partea CCA cu delegarea arbitrilor de futsal, mi-a comunicat ca: “trebuie sa te prezinti la FRF cu 2 poze si cu pasaportul pentru intocmirea listei FIFA incepand cu anul 2005”. In acel moment am ramas “blocat” 2-3 secunde, pentru ca mi-am dat sema ca visul va deveni realitate.

Gherman_Ghery_futsal-FIFA (1)

Turneu “UEFA Futsal Cup”, Elite Round, Croatia (Zagreb)

Ai avut o cariera internationala frumoasa, pe care multi si-ar dori-o. Regreti ceva acum, la final?

Nu regret absolut nimic. Am avut o cariera internationala lunga si bogata, cu foarte multe jocuri arbitrate, in diferite competitii internationale de anvergura, pe care nu le voi uita niciodata: Campionatul Mondial Univesitar, Play-off pentru Campionatul European si Mondial etc.

Ne poti spune cateva nume care ti-au marcat cariera internationala?

La nivel international mi-au marcat cariera arbitrii ca: Edy Sunjic, Danijel Janosevic, Ivan Shabanov, Alessandro Malfer, Eduardo Coelho, iar la nivel de observatori internationali: Pedro Galan Nieto, Andrea Lastrucci, Massimo Cumbo, Perry Gautier, Antonin Herzog, arbitri si observatori de la care am avut multe de invatat. Pot sa spun insa ca au fost si o serie de jucatori care mi-au marcat cariera internationala datorita disciplinei lor in teren. Astfel, in cei 12 ani de activitate internationala, am avut prilejul sa arbitrez jucatori importanti din Spania, cum ar fi: Javier Rodriguez, Jordi Torras, Santos Ari, din Italia: Stefano Mammarella, Gabriel Lima, Merlim; Roman si Michael Mares din Cehia.

Care sunt cele mai frumoase amintiri din cei 12 ani de arbitraj international?

In primul rand am avut placerea sa fiu delegat alaturi de colegi din elita arbitrajului european, care au participat la campionate mondiale, europene cat si turnee finale de UEFA Futsal Cup. In al doilea rand, cea mai frumoasa aminitire este cea de la Barcelona, acolo unde, in ziua libera a turneului, am avut ocazia sa vizitez orasul, stadionul “Camp Nou”, muzeul clubului, iar seara am fost invitati, de catre organizatori, sa vizionam live jocul de campionat Barcelona – Real Zaragoza, unde am avut placerea de a vedea “pe viu”, la lucru, jucatori precum: Xavi, Pique, Puyol, Messi et company.

Dar cele mai importante jocuri la care ai oficiat in strainatate?

Cele mai importante au fost: cele din cadrul play-off-ului pentru C.E. 2014 (Slovacia – Croatia 1-3), pentru C.M. 2016 (Kazakhstan – Polonia 7-0), ambele jocuri fiind arbitrate impreuna cu Bogdan Sorescu, cele din cadrul Campionatului Mondial Universitar. Desigur au mai fost jocuri importante arbitrate in cadrul UEFA Futsal Cup – Elite Group (echivalentul UEFA Champions League la fotbalul pe iarba), in 2011 la Barcelona, unde echipa gazda s-a calificat direct in faza finala a competitiei, ulterior competitia fiind castigata de aceasta echipa. Iar ultimul meci al carierei internationale a fost tot la UEFA Futsal Cup – Elite Group, 2016 – la Zagreb, unde am fost delegat sa arbitrez meciul decisiv al grupei, Nacional Zagreb – Ugra Yugorsk (Rusia). Aceasta din urma, castigand grupa, urmeaza sa participe in luna aprilie a acestui an la Final Four din cadrul UEFA Futsal Cup. Cu ocazia acestui ultim meci, observatorul de arbitri cat si cel de joc m-au felicitat si premiat pentru intreaga cariera internationala.

Gherman_Ghery_futsal-FIFA (2)

Turneu “UEFA Futsal Cup”, Elite Round, Croatia (Zagreb). Eduardo Coelho (POR), Pascal Lemal (BEL), obsv. arbitri – Antonin Herzog (CZE), UEFA delegate – Victor Beceiro (ESP), Franco Cachia (MLT), Ghery

Poti sa ne povestesti o intamplare amuzanta de la jocurile oficiate? Dar o intamplare mai putin placuta?

De intamplari amuzante cred ca nu am avut parte, dar am avut una mai putin placuta. Dupa terminarea Campionatului Mondial Universitar din Serbia – Novi Sad, cand sa plec spre aeroport, microbuzul pus la dispozitie de organizatori, care urma sa faca transferul intre Novi Sad si aeroportul din Belgrad, a intarziat aproximativ o jumatate de ora si, in plus, pe autostrada ce lega Novi Sad de Belgrad, am intalnit un blocaj din cauza unor lucrari ce se efectuau la un pod peste Dunare. Aceste intarzieri au dus la pierderea avionului, insa organizatorii mi-au pus la dispozitie un autotursim, cu care m-am deplasat de la Belgrad la Drobeta Turnu Severin, localitate din care mi-am continuat drumul spre Bucuresti, cu trenul.

Ai trecut si prin momente dificile de-a lungul carierei internationale? Te-ai gandit vreodata sa renunti?

Ca si in viata, si in arbitraj exista momente dificile insa este important sa stii sa treci peste ele, sa nu renunti si, de fiecare data, sa o iei de la capat ca si cum ar fi un nou inceput. Pot sa spun ca eu am fost si sunt un norocos din acest punct de vedere, pentru ca in astfel de momente am avut familia langa mine. As vrea sa-i multumesc cu aceasta ocazie.

Ce inseamna futsalul in Romania? Sunt diferente mari intre jocurile din tara si cele din strainatate?

In Romania, futsalul este destul de dezvoltat insa mai putin mediatizat, cu jucatori de valoare, care impreuna cu echipele de club campioane participa in fiecare an la UEFA Futsal Cup, in “Main Round”, dar si “Elite Round”, cu rezultate bune, iar la nivel de echipa nationala cu participari la Campionatele Europene. Intre jocurile din tara si cele internationale nu este o mare diferenta insa cele internationale sunt mai tacticizate, jucatorii sunt mai rapizi in executii si in miscari pe teren, fapt care solicita mai multa atentie si concentrare din partea noastra, a arbitrilor.

TURNEU “FIFA WORLD CHAMPIONSHIP”, MAIN ROUND – BARI (ITALIA), Italia – Slovacia, 13.12.2015: Vasileios Christodoulis (GRE), Kozár Peter (cpt. SVK), Aleksandras Sliva (LTU), Gabriel Lima (cpt. ITA), Ghery

TURNEU “FIFA WORLD CHAMPIONSHIP”, MAIN ROUND – BARI (ITALIA), Italia – Slovacia, 13.12.2015: Vasileios Christodoulis (GRE), Kozár Peter (cpt. SVK), Aleksandras Sliva (LTU), Gabriel Lima (cpt. ITA), Ghery

Ai parasit activitatea la limita de varsta. Cum ai reusit sa te mentii in varf atatia ani?

Am reusit acest lucru prin multa munca (pregatire fizica, teoretica, practica) si multe sacrificii (ma refer aici la faptul ca de foarte multe ori a trebuit sa stau departe de familie), dar si prin ambitie si seriozitate.

Daca ai lua-o de la capat si ar trebui sa alegi, ce ai vrea sa fi: arbitru de fotbal, de futsal sau fotbalist?

As alege acelasi traseu. Fotbalist, arbitru de fotbal cat si de futsal, deoarece in opinia mea, pentru un arbitru este foarte important sa fi jucat fotbal, deoarece anumite situatii din timpul jocului (contactele fizice dintre jucatori, jucarea mingii cu mana etc.) sunt altfel percepute de un fost fotbalist.

Ce urmeaza pentru tine? Vei continua ca observator sau vei renunta la fenomen?

Pentru ca regulamentul imi permite, voi continua inca 2 ani sa arbitrez pe plan national, dupa care voi vedea ce imi va rezerva viitorul. In orice caz, nu voi renunta la fenomen. 

De ce ai indruma tinerii spre arbitraj si ce sfaturi le-ai da celor aflati la inceput de drum?

Pentru ca aceasta latura a sportului te ajuta sa devii mai responsabil, mai atent la ceea ce se intampla in jurul tau si, nu in ultimul rand, poate sa-ti aduca multe satisfactii.

Sfaturile pe care le-as da tinerilor arbitri ar fi: sa fie concentrati pe tot parcursul jocului, sa nu le fie teama sa ia decizii importante in timpul jocului, sa se pregateasca fizic si teoretic in mod continuu.

Ce iti place si ce nu?

Imi plac corectitudinea, adevarul si fair-play-ul.

Nu imi place minciuna si sa fiu pacalit de catre cineva. 

Transmite-le, te rog, un mesaj celor care urmaresc site-ul ScoalaDeArbitri.Ro.

Sa-l urmareasca in continuare si mult succes in activitatea pe care o desfasoara.

TURNEU “EUROPEAN FUTSAL CHAMPIONSHIP”, MAIN ROUND - SKOPJE (MACEDONIA), Martie 2015: Bogdan Sorescu, Ghery, Alessandro Malfer (ITA)

TURNEU “EUROPEAN FUTSAL CHAMPIONSHIP”, MAIN ROUND – SKOPJE (MACEDONIA), Martie 2015: Bogdan Sorescu, Ghery, Alessandro Malfer (ITA)

 

PROFIL

Nume: Gherman

Prenume: Gabriel-Constantin

Specializarea: Arbitru futsal

Lotul: National

Data si locul nasterii: 20.05.1971, Bucuresti

Domiciliul: Bucuresti

Stare civila: casatorit; 1 copil (11 ani)

Arbitru de fotbal: 1995 – 2005

Anul in care a devenit arbitru de futsal: 2003

Arbitru FIFA – Futsal: 2005 – 2016 

Primul joc oficial international de futsal arbitrat: Marbo Beograd – Skovde AIK (UEFA Futsal Cup)

Ultimul joc international de futsal arbitrat: Ugra Yugorsk – Nacional Zagreb (UEFA Futsal Cup)

A jucat fotbal la: Sportul Studentesc (junior), Electro-Aparataj Bucuresti, Automatica Bucuresti, Aversa Bucuresti, Minerul Lupeni

 

Play-off (retur) pentru “FIFA WORLD CHAMPIONSHIP” - ALMATY (KAZAKHSTAN), 12.04.2016: KAZAKHSTAN – POLONIA . Curta Ovidiu, Bogdan Sorescu si Ghery.

Play-off (retur) pentru “FIFA WORLD CHAMPIONSHIP” – ALMATY (KAZAKHSTAN), 12.04.2016: KAZAKHSTAN – POLONIA . Curta Ovidiu, Bogdan Sorescu si Ghery

Play-off (tur) pentru “FIFA WORLD CHAMPIONSHIP” – Bratislava (SLOVACIA), 26.03.2012: SLOVACIA – SPANIA (Ghery, obsv. arbitri - Stefan Weber (GER), Bogdan Sorescu

Play-off (tur) pentru “FIFA WORLD CHAMPIONSHIP” – Bratislava (SLOVACIA), 26.03.2012: SLOVACIA – SPANIA; Ghery, obsv. arbitri – Stefan Weber (GER), Bogdan Sorescu

TURNEU “EUROPEAN FUTSAL CHAMPIONSHIP) - MAIN ROUND - ROTTERDAM (OLANDA), Martie 2013: Barry Weyeas (NED), Josip Barton (MKD), Ghery, obsv. arbitri - Andrea Lastrucci (ITA), Gabor Kovacs (HUN), Slawomir Steczko (POL)

TURNEU “EUROPEAN FUTSAL CHAMPIONSHIP) – MAIN ROUND – ROTTERDAM (OLANDA), Martie 2013: Barry Weyeas (NED), Josip Barton (MKD), Ghery, obsv. arbitri – Andrea Lastrucci (ITA), Gabor Kovacs (HUN), Slawomir Steczko (POL)

Play-off (tur) pentru “EUROPEAN FUTSAL CHAMPIONSHIP” – Bratislava (SLOVACIA), 18.09.2013: SLOVACIA – CROATIA (Bogdan Sorescu, Alexandru Bajan, Ghery

Play-off (tur) pentru “EUROPEAN FUTSAL CHAMPIONSHIP” – Bratislava (SLOVACIA), 18.09.2013: SLOVACIA – CROATIA; Bogdan Sorescu, Alexandru Bajan, Ghery

Turneu “UEFA Futsal Cup”, Elite Round, Croatia (Zagreb), UGRA YUGORSK - NACIONAL ZAGREB, 26.11.2016: Ghery si Eduardo Coelho (POR) - Ultimul meci al carierei internationale

Turneu “UEFA Futsal Cup”, Elite Round, Croatia (Zagreb), UGRA YUGORSK – NACIONAL ZAGREB, 26.11.2016: Ghery si Eduardo Coelho (POR) – ultimul meci al carierei internationale

Turneu “UEFA Futsal Cup”, Elite Round, Croatia (Zagreb), UGRA YUGORSK - NACIONAL ZAGREB, 26.11.2016

Turneu “UEFA Futsal Cup”, Elite Round, Croatia (Zagreb), UGRA YUGORSK – NACIONAL ZAGREB, 26.11.2016

Turneu “UEFA Futsal Cup”, Elite Round, Croatia (Zagreb), UGRA YUGORSK - NACIONAL ZAGREB, 26.11.2016

Turneu “UEFA Futsal Cup”, Elite Round, Croatia (Zagreb), UGRA YUGORSK – NACIONAL ZAGREB, 26.11.2016

Gherman_Ghery_futsal-FIFA (12)

Turneu “UEFA Futsal Cup”, Elite Round, Croatia (Zagreb), UGRA YUGORSK – NACIONAL ZAGREB, 26.11.2016

TURNEU “FIFA WORLD CHAMPIONSHIP”, MAIN ROUND – BARI (ITALIA), Italia – Moldova, 11.12.2015: Ivan Shabanov (RUS), Oleg Hilotii (cpt. MDA), Vasileios Christodoulis (GRE), Gabriel Lima (cpt. ITA), Ghery

TURNEU “FIFA WORLD CHAMPIONSHIP”, MAIN ROUND – BARI (ITALIA), Italia – Moldova, 11.12.2015: Ivan Shabanov (RUS), Oleg Hilotii (cpt. MDA), Vasileios Christodoulis (GRE), Gabriel Lima (cpt. ITA), Ghery

 

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!