FUTSAL: Premieră pentru România! Doi arbitri din același oraș vor oficia împreună la un meci internațional

Postat de ScoalaDeArbitriNici un comentariumart. 07, 2021
Vlad Ciobanu și Bogdan Hanceariuc (Foto: FRF)

Arbitrii FIFA ieșeni Vlad Ciobanu și Bogdan Hanceariuc vor conduce pe data de 9 martie, la Moscova, meciul de futsal Rusia – Franța, din Grupa a 2-a a preliminariilor Campionatului European de futsal din 2022.

Vlad Ciobanu, șeful Comisiei Județene a Arbitrilor Iași, a declarat că Rusia și Franța sunt două dintre cele mai puternice echipe naționale de pe continent.

”Mi-am dorit mult ca o brigadă din Iași să conducă un meci internațional și iată că acest lucru s-a întâmplat. Și nu oricum, eu și colegul meu Bogdan Hanceariuc am fost delegați la un meci foarte important din preliminariile EURO 2022, Rusia – Franța, dispută ce va avea loc la Moscova, pe data de 9 martie. Sunt două echipe foarte bune. Rusia este pe locul 4 în clasamentul mondial pe echipe, iar Franța este în primele 20. Va fi cu siguranță meciul decisiv al acestei grupe, pentru că doar cu 4 zile înainte se joacă meciul tur, în Franța și probabil duelul de pe 9 martie va stabili într-o proporție foarte mare configurația finală a grupei. Franța, situată pe locul 2 acum, cu 2 puncte, după Rusia – locul 1, cu 6 puncte, se va agăța probabil de aceste două meciuri directe pentru a-și consolida locul 2”, a declarat arbitrul FIFA ieșean Vlad Ciobanu, care a subliniat importanța deosebită pe care cele două țări o acordă futsalului: ”Rusia are în componență 3 sau 4 jucători naturalizați, brazilieni, este o echipă foarte puternică. Dar și Franța investește foarte mult în ultimii ani în futsal. Ca să vă faceți o simplă idee, la campioana Franței evoluează unul dintre cei mai mari jucători de futsal din toate timpurile, portughezul Ricardinho și, mai nou, spaniolul Ortiz, fostul căpitan al Barcelonei și unul dintre simbolurile futsalului din ultimii 10-15 ani. Sunt țări foarte preocupate de futsal, care investesc foarte mult și vor să își vadă roadele muncii concretizate prin rezultate, participări la Campionatele Europene și Mondiale, precum și meciuri în fazele superioare ale Ligii Campionilor”.

Premieră pentru România

Delegarea brigăzii ieșene Vlad Ciobanu – Bogdan Hanceariuc la meciul de la Moscova reprezintă o premieră pentru România, care nu a mai dat doi arbitri din același oraș la un meci de futsal.

”Pentru țara noastră este o premieră, cred că și la nivel european, nu sunt foarte multe situații de acest gen, în general arbirii sunt 2-3 din aceeași țară, în general din zone diferite. La noi este o situație fericită, pe lângă faptul că suntem colegi din același oraș, suntem și prieteni foarte buni, iar acest lucru cu atât mai mult ne va ajuta în viitor. UEFA va încerca în viitor să trimită brigăzi omogene de arbitri, din aceeași țară, cum se întâmplă la fotbalul pe teren mare. Pentru că și la futsal sistemul competițional s-a schimbat, în sensul că din acest an grupele preliminare ale Campionatului European se desfășoară în același sistem ca Nations League de la teren mare, cu 4 echipe într-o grupă care joacă tur-retur, fiecare cu 3 meciuri acasă. Este un sistem mult mai atractiv decât cel cu turnee, care generează mai multe jocuri pentru noi ca arbitri și mai multe meciuri pentru competiție. Asta arată că futsalul este în creștere în ultimii ani și UEFA acordă o importanță deosebită acestui sport. Asta ne bucură și ne dorim ca acești ani pe care îi mai avem în cariera internațională să-i folosim cât se poate de bine, iar rezultatele noastre să fie în creștere”, a subliniat Vlad Ciobanu.

Pregătirea meciului

Cei doi au început deja pregătirea pentru meciul de la Moscova. ”După ce am primit înștiințarea din partea Federației Române de Fotbal că am fost delegați la acest joc, am început munca pentru pregătirea jocului. Pornind de la palierul tehnic, deja am găsit ultimele meciuri ale celor două echipe și ne pregătim să urmărim împreună și meciul tur dintre cele două echipe, de pe 5 martie. Este foarte important să știm ce tip de jucători sunt, ce tactică abordează. Apoi, pe partea cealaltă, este pregătirea deplasării, obținerea vizei, sunt multe de pus la punct, mai cu seamă în această perioadă cu restricții, am luat legătura și cu Ambasada Rusiei în România. Sigur, continuă pregătirea fizică și teoretică, condiții absolut necesare pentru ca pe data de 9 martie să fim la ce cel mai bun nivel și să avem o performanță foarte bună care să ne propulseze și spre alte delegări, dar și la un nivel superior, ceea ce ne dorim amândoi”, a mai spus Vlad Ciobanu.

Bogdan Hanceariuc, la al treilea meci internațional de când a fost promovat pe lista FIFA

”Ne așteptam oarecum să primim o delegare în preliminarii, deoarece ceilalți doi colegi cu ecuson FIFA au avut meci în Champions League. Am primit cu multă bucurie această delegare și sunt fericit că UEFA ne acordă încredere și ne deleagă la meciuri importante. Este a 3-a mea delegare internațională, prima fiind la începutul anului 2020, în runda preliminară a EURO 2022, în Letonia, iar a doua la finalul anului trecut, la un meci din preliminariile Champions League, în Muntenegru. Sunt bucuros că arbitrez împreună cu colegul meu Vlad Ciobanu, acesta fiind primul nostru joc internațional! Noi ne pregătim cât de bine putem pentru fiecare meci și ne dorim ca toate meciurile pe care le arbitrăm să iasă bine și toată lumea să fie mulțumită de deciziile pe care le luăm. Trebuie să fim foarte concentrați pentru a putea lua deciziile cele mai bune”, a declarat la rândul său Bogdan Hanceariuc.

Articol de Narcis Pohoață (Iași)

Sursa: FRF

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!