Unul dintre cei mai buni arbitri asistenti din Romania, Cristian Nica, implineste astazi 45 de ani. Fost jucator la nivelul Diviziei B, a devenit arbitru in anul 1991, la indrumarea regretatului doctor Emil Vlaiculescu, parintele arbitrajului prahovean. In prima liga a ajuns 10 ani mai tarziu, iar pe lista FIFA in 2003. In palmares are, printre altele, 6 “Supercupe”, 4 finale de Cupa Romaniei, 10 derby-uri Steaua-Dinamo si peste 300 de jocuri la nivelul primei ligi.
La sugestia unui prieten de-al sau, din lumea arbitrajului, am realizat un scurt interviu cu asistentul ploiestean.
Cristi, inainte de toate, la multi ani pentru aniversarea zilei de nastere! Cum se vede viata la 45 de ani?
Multumesc pentru urari. Referitor la varsta pot sa iti spun ca nu e nimic special, este doar o cifra statistica. Important este ceea ce comanda creierul si ceea ce vreau eu sa fiu.
Duminica ai oficiat la cel de-al zecelea derby dintre Dinamo si Steaua din cariera. O performanta remarcabila, pe care a mai atins-o doar Dan Lazarescu, fostul asistent FIFA din Bucuresti. Ce simti cand esti delegat la “Clasicul” Romaniei? Este un joc special sau ca oricare altul?
Este intr-adevar o mare performanta pentru mine si ma bucur ca am reusit sa-l egalez pe unul dintre marii asistenti pe care i-a avut Romania. Dinamo-Steaua este un joc aparte, este un meci care pune pe arbitrii o presiune fantastica, dar atunci cand iti iese si satisfactia este pe masura.
Iti mai amintesti cum a fost primul joc dintre cele doua echipe la care ai oficiat?
Da, acest lucru nu se poate uita. A fost al cincilea meu meci in prima liga. Si acum imi aduc aminte ce saptamana incarcata de emotie si pregatire am avut. A fost Dinamo-Steaua, in 2001, colegii de brigada fiind Sorin Altmayer si Dan Lazarescu. Atunci au castigat dinamovistii cu 2-0.
Putem considera jocul de duminica ultimul derby Dinamo-Steaua din cariera? Intrebarea vine din partea unui prieten de-al tau, cel care mi-a dat ideea acestui interviu.
Regulamentar, anul acesta imi inchei cariera atat pe plan international cat si intern. Restul discutiei este doar o poveste frumoasa si amintiri…
Ce vei face dupa ce te vei retrage din activitate? Vei continua ca observator sau vei renunta la fenomen?
Sper sa pot oferi ceva tinerilor arbitri, din cunostintele acumulate pe parcursul celor 100 de deplasari internationale si peste 300 de meciuri in Liga 1. Nu stiu, sper ca si oamenii sa se mai schimbe, sa mergem spre normalitate, daca nu, asta este, imi voi canaliza activitatea pe un alt drum. Nu as fi nici primul si nici ultimul arbitru care-si schimba domeniul de activitate.
Transmite-le, te rog, un mesaj tinerilor arbitri care viseaza sa ajunga, peste ani, la nivelul pe care tu l-ai atins.
Sa viseze, sa se pregateasca, iar sa viseze si iar sa se pregateasca… Le doresc succes!
Comentarii recente