Arbitrii vor folosi spray-ul in competitiile UEFA. Prima ocazie, Supercupa Europei

Postat de Ionut BorcanNici un comentariuaug. 09, 2014

Spray-arbitri_Proenca-CM_2014_GI

„Acest spray este foarte util”, a declarat președintele UEFA, Michel Platini, după ce Comitetul de Arbitri a aprobat introducerea spray-ului cu spuma pentru meciurile din competitiile organizate de forul european. 

Spray-ul, folosit de către arbitru pentru a marca locul executarii loviturii libere și distanța minimă necesară pentru asezarea zidului va fi utilizat în jocurile UEFA dupa ce a fost testat cu succes. 

„Dupa testarea cu succes la Campionatul European Under 2014 UEFA-17 din Malta, sunt mulțumit de faptul ca s-a aprobat de Comitetul de Arbitri utilizarea spray-ului cu spuma în competițiile noastre de seniori”, a explicat președintele UEFA, Michel Platini. 

„Așa cum am văzut cu toții la Cupa Mondiala, aceast spray a fost foarte util in a ajuta arbitrul la loviturile libere, iar eu sunt sigur că vom vedea rezultate similare in meciurile noastre din acest sezon. Profit de această ocazie pentru a-l lăuda, cu intarziere, pe fostul presedinte al Federatiei de Fotbal din Argentina, Julio Grondona (n.r. decedat pe 30 iulie), care a convins inițial International Board de utilitatea spray-ul cu spuma, în urmă cu câțiva ani. Contributia și determinarea lui au avut un rol esențial în procesul de implementare.” 

Șeful arbitrilor UEFA, Pierluigi Collina, a adăugat: „Am discutat inițial introducerea spray-ului cu spuma cu toti arbitrii de top UEFA la cursul nostru din iarna de la Lisabona,  în luna februarie, și apoi l-am testat ​​în Malta, la Campionatul European Under-17 (mai 2014). In urma testarii cu succes și aprobarii Comitetului de Arbitri, vom folosi deja spray-ul în Supercupa Europei de săptămâna viitoare. În opinia mea, nu există nici o îndoială că spray-ul permite arbitrilor să aibă un control mai ușor în cazul loviturilor libere, pentru ca jucatorii nu mai pot încerca să micsoreze distanța pana la zid, cu ajutorul așa-numitei tactici ‘mersul pinguinului’. Odată ce zidul a fost corect pozitionat, distanța la lovitura libera va fi respectata.” 

Spray-ul cu spuma a primit o reactie pozitiva atunci când a fost încercat mai întâi la Campionatul European Under-17 din Malta, în această vară, și va fi folosit pentru prima dată într-o competiție de club UEFA la Supercupa dintre Real Madrid și FC Sevilla, în Cardiff, pe 12 august. Acesta va fi implementat în UEFA Champions League incepand din play-off, iar în UEFA Europa League din faza grupelor. Spray-ul va fi, de asemenea, folosit în preliminariile europene pentru UEFA EURO 2016, care încep în septembrie. 

Sursa: UEFA.com

 

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!