Cel mai tânăr conducător al arbitrajului din ţară

Postat de Bogdan CiocoiuNici un comentariufeb. 13, 2016

11249100_834930579876336_1473740115612414406_o

La 24 de ani, împliniţi , Răzvan Beldiman(foto:Facebook) conduce destinele arbitrajului vasluian. Este cel mai tânăr conducător de Comisie Judeţeană de Arbitri (CJA) din România. Când a fost instalat în fruntea arbitrajului local, puţină lume avea încredere în forţele sale, fiind trădat de tinereţe. În şapte luni, a reuşit să formeze un corp unit al arbitrilor, numărul acestora ajungând la 60, dintre care doi sunt de primă ligă, unul de liga a treia, 27 de categoria I, cinci de categoria a II-a şi 25 de stagiari.
Răzvan Beldiman este licenţiat al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi, iar în prezent este în ultimul an de master – specializarea Fitness şi Estetică Corporală. În 2013 a debutat ca arbitru de centru la liga a treia, iar un an mai târziu a intrat în corpul arbitrilor de liga a treia. Visul său e să formeze cât mai mulţi arbitri care să ajungă în ligile superioare.

– Unde se găseşte arbitrajul vasluian de când te afli la conducere?
– Cred că pe un drum mai bun. Atmosfera este mult mai relaxată, arbitrii sunt mai amabili, mai zâmbitori şi cu mai multă dorinţă de a învăţa, a practica şi a promova, drept pentru care în turul ce a avut loc nu au mai existat la fel de multe incidente în comparaţie cu anii din urmă (unul în 11 etape). A fost o perioadă în care am întreprins foarte multe acţiuni, atât teoretice, cât şi practice. Să fii preşedinte este o responsabilitate destul de mare. A trebuit ca într-o perioadă scurtă să recuperăm, şi asta ne-a făcut să fim uniţi şi să muncim mai mult. Aşteptările sunt mari, dar cu multă muncă sper să reuşim.
– Care sunt problemele strigente din arbitraj?
– În primul rând, a scăzut lipsa de interes a tinerilor pentru practicarea acestei meserii, iar în al doilea rând, arbitrajul ar trebui să reprezinte în permanenţă capacitatea arbitrilor de a menţine o linie echidistantă între interesele subiective ale cluburilor şi jucătorilor şi cele obiective ale jocului de fotbal, astfel încât destinatarul final – spectatorul – să păstreze şi să se bucure de ideea de spectacol în fotbal. Consider că arbitrajul trebuie să se concentreze pe două direcţii: pregătirea profesională şi imaginea publică.
– Ce ar trebui făcut pentru ca arbitrajul vasluian să se ajungă în ligile superioare?
– Multă muncă şi seriozitate din partea arbitrilor. Ca să obţii ecusonul şi insigna de cavaler al fluierului, nu contează dacă eşti băiat sau fată, dacă ai jucat sau nu fotbal, important este să-ţi placă acest sport, să vrei să devii arbitru şi să fii dispus să faci sacrificii pentru acest lucru.
– Se întrevăd arbitri cu potenţial?
– Sunt preocupat de promovarea acestei activităţi, iar în acest sens, cu toate cunoştinţele pe care le-am acumulat în perioada practicării arbitrajului şi în calitate de preşedinte al CJA Vaslui, am iniţiat programe în vederea atragerii tinerilor către activitatea de arbitraj, am identificat şi am propus spre promovare arbitri talentaţi din judeţul nostru, am organizat cursuri şi întruniri în care am prezentat avantajele şi dezavantajele acestei meserii, am organizat ore de practică, precum şi şedinţe de evaluare video pe situaţii reale.
– Ce obiective are CJA pentru acest an?
– Ne dorim să încheiem acest campionat cu cât mai puţine incidente. Totodată, cel puţin un arbitru/arbitru asistent să promoveze într-o ligă superioară. Vom creşte frecvenţa cursurilor de perfecţionare cu arbitrii, iar în acest sens se va urmări creşterea numărului de cursuri pentru arbitri şi arbitri asistenţi, vom organiza schimburi de experienţă între CJA, vom încerca să îmbunătăţim calitatea arbitrajului prin educarea şi instruirea arbitrilor şi arbitrilor asistenţi, în scopul aplicării uniforme a Legilor Jocului, corectarea deficienţelor arbitrilor în privinţa deciziilor tehnice, toleranţă zero în situaţiile jocului brutal, îmbunătăţirea relaţiilor arbitru – mass-media şi arbitru – antrenor.

 

Sursa:obiectivvaslui.ro

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!