Sebastian Lastun,o tanara speranta a arbitrajului valcean

Postat de Cosmin VaidaNici un comentariusept. 03, 2015

lastun-208x300Arbitrajul vâlcean nu depăşeşte tocmai cea mai bună perioadă. Numărul arbitrilor care activează în eşaloanele superioare s-a diminuat considerabil în ultimii ani, iar pe plan judeţean, atât preşedintele AJF, cât şi preşedintele CJA, se plâng că nu au cu cine să „acopere” meciurile, că tinerii nu mai vin la arbitraj, că nu sunt atraşi de această activitate. Iar cei care poate şi-ar dori să urmeze cursurile de arbitraj sunt descurajaţi de violenţa fizică şi verbală de pe terenurile de fotbal. Au fost momente când mulţi dintre arbitrii care oficiază de câţiva ani la nivelul competiţiilor organizate de AJF au intenţionat să renunţe la această activitate. Este şi cazul lui Sebastian Lăstun, un tânăr bine educat, cu rezultate bune la învăţătură, crescut într-un mediu „curat” şi cu perspective de a fi un om de bază în societate.

Vâlceanul a condus primele meciuri la 14 ani

Acesta s-a apucat de arbitraj la 14 ani. Nu a fost deloc străin de sport. Sebastian a făcut liceul la Colegiul Naţional „Mircea el Bătrân”, fiind înscris la clasa sportivă. În cinci ani de arbitraj, a ajuns la aproximativ 300 de meciuri oficiate. Unele de la linie, altele de la centru. În ultima perioadă, însă, el s-a axat pe centru. Deşi a trecut prin multe situaţii dificile, care l-au făcut să se gândească să renunţe, Sebastian Lăstun s-a hotărât, până la urmă, să meargă mai departe. Iar timpul i-a dovedit că a luat decizia potrivită. În această vară, Comisia Judeţeană a Arbitrilor l-a desemnat ca şi candidat pentru programul de talente, lansat de Comisia Centrală a Arbitrilor cu scopul de a descoperi arbitri capabili să facă pasul către arbitrajul de performanţă, însemnând în primă instanţă Liga a III-a. Arbitrii selectaţi au fost mai întâi testaţi pe plan judeţean. O parte dintre aceştia au reuşit să obţină rezultate bune la examenele susţinute la Vâlcea şi astfel au obţinut „biletul” pentru faza zonală. Printre aceştia s-a regăsit şi Sebastian Lăstun. Faza zonală a programului de talente s-a desfăşurat săptămâna trecută la Piteşti.

Membrii CCA l-au lăudat la testele fizice de la Piteşti

Toţi cei cinci băieţi pe care a mizat Comisia Judeţeană a Arbitrilor Vâlcea au înregistrat rezultate foarte bune la testările fizice organizate de CCA. Silviu Costache şi Robert Apostolescu s-au remarcat la probele asistenţilor, iar Iulian Truşcă, Alexandru Şuvăr şi Sebastian Lăstun, la cele ale arbitrilor (centrali). Lăstun, însă, le-a dat cronometrele peste cap organizatorilor examenelor de la Piteşti. În faţa membrilor CCA, la testul fizic Sebi a realizat rezultate de nivelul celor mai buni arbitri din ţară, care oficiază pe prima scenă fotbalistică din România. Membrii CCA l-au lăudat pentru performanţa sa şi l-au întrebat dacă nu cumva se pregăteşte cu Adi Comănescu. E adevărat, a fost sfătuit şi instruit bine şi de Adrian Comănescu, dar şi de membrii Comisiei Judeţene a Arbitrilor. În această vară, acesta a susţinut un stagiu centralizat de pregătire la Voineasa, sub stricta supraveghere a lui Gheorghe Mosor, a făcut multe antrenamente cu Adrian Comănescu, însă şi individual.

Sebastian a fost admis la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane

Pentru a rămâne în centrul atenţiei CCA, Sebastian Lăstun trebuie să muncească în continuare cel puţin la fel de mult ca şi până acum. Drumul până la Liga I este lung şi va fi, cu siguranţă, presărat, de multe greutăţi, însă, cu ambiţie şi determinare, poate ajunge acolo unde îşi doreşte. Are calităţile necesare pentru a progresa. Îi mai trebuie experienţă, pe care nu poate să o capete decât în timp şi după multe meciuri arbitrate. Are doar 19 ani şi tot viitorul în faţă. În perioada următoare îi va fi mai greu să se pregătească la acelaşi nivel, întrucât va trebui să se împartă între facultate şi arbitraj. Sebi a luat BAC-ul cu brio, în prima sesiune şi a intrat la o universitate de stat, la „Lucian Blaga”, din Sibiu. Va urma cursurile Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Cu siguranţă, însă, dacă-şi doreşte să continue pe acest drum, va reuşi să facă faţă pe ambele fronturi.

sursa:arenavalceana.ro

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!