Interviu | Jørn Larsen, responsabil UEFA pentru Romania: “Arbitrajul romanesc este din nou in topul european”

Postat de Ionut BorcanNici un comentariuian. 29, 2017

KyrosVassaras+JornWestLarsen_curs-L1_28.01.17_300x254La cursul pentru arbitrii si observatorii din Liga 1, incheiat ieri, Comisia Centrala a Arbitrilor a avut si un invitat special – fostul arbitru FIFA danez Jørn West Larsen (foto, alaturi de Kyros Vassaras). Ca membru al “UEFA Referee Convention Panel” (din 2009), acesta are responsabilitatea de a urmari activitatea de arbitraj din 7 tari, printre care si Romania. Celelalte sunt: Polonia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Georgia si Spania. Cel puțin o data pe an, viziteaza aceste tari, pentru a vedea modul in care functioneaza arbitrajul. La fiecare 3 ani, există un audit oficial, in acest caz avand loc o serie de interviuri in  cadrul federatiei. De asemenea, Jørn Larsen oficiaza si ca observator de arbitri si instructor UEFA, iar inca de la inceputul programului “UEFA CORE Talent” este antrenor CORE pentru arbitrii care participa la cursurile organizate la Nyon.

Foarte amabil, repezentantul UEFA ne-a acordat un interviu, zilele acestea, pe care va invit sa il cititi.

Spuneti-ne, va rog, cateva cuvinte despre ceea ce inseamna Conventia UEFA.
Ca o prezentare generala, “UEFA Referee Convention” vizeaza activitatea de arbitraj dintr-o federatie in urmatoarele zone:

* Organizare

* Arbitrajul de Elita

* Arbitrajul la nivel de baza

* Recrutarea si mentinerea arbitrilor

* Programul talent si mentor

* Observatorii

* Educatie si instructori

* Resurse economice pentru arbitraj

Toate tarile din cadrul UEFA sunt membre ale Conventiei pentru Arbitraj, iar ele primesc 100.000 de euro de la UEFA, in fiecare an, pentru proiectele de arbitraj.

Care este parerea dumneavoastra despre implementarea Conventiei UEFA in Romania si despre evolutia arbitrajului de aici?

Vad o organizare foarte buna a activitatii de arbitraj, cu oameni foarte motivati in conducerea arbitrajului din Federatie, si, de asemenea, multi oameni care lucreaza in mod voluntar in jurul arbitrajului. Zona de fitnes si noul program talent si mentor sunt de “top class” in comparatie cu alte tari din Europa.

Cum colaborati cu Comisia Centrala a Arbitrilor din Romania?

Am o persoana de contact foarte buna in federatie, Gusti Constantin. Gusti imi transmite informatiile solicitate, pe care eu le trimit apoi la administratia UEFA. De asemenea, planificam impreuna vizitele mele in Romania, in mod normal, in perioada unui seminar. Anul trecut am participat la seminarul de vara pentru arbitrii din Liga 2, iar in aceasta saptamana am participat la seminarul pentru arbitrii de elita. In timpul seminariilor am, in mod regulat, discutii cu diferiti membri ai Comisiei de Arbitri. De asemenea, il cunosc de multi ani pe Kyros Vassaras, impreuna cu care lucrez in programul CORE UEFA, unde discutam, uneori, si despre chestiuni din Romania.

Ce parere aveti despre seminarul pentru arbitrii de elita din Romania, comparativ cu ceea ce se intampla in alte tari sau la UEFA?

Acest seminar are o calitate superioara in ceea ce priveste utilizarea de clipuri interne pentru invatare. Simt o motivatie ridicata in randul arbitrilor si arbitrilor asistenti si mi se pare excelent, de asemenea, ca noul grup de talente participa la seminar, precum si grupul arbitrilor de elita femei. Exercitiile fizice, facilitatile de recuperare si nutritie sunt foarte profesioniste.
Ati oficiat la vreun joc al unei echipe romanesti in cariera dumneavoastra?
Am fost al patrulea oficial intr-un meci de Champions League, dintre Dortmund si Steaua Bucuresti, cu multi ani in urma. Ca observator de arbitri UEFA am fost in Romania pentru meciuri internationale de 4 ori. De asemenea, tot in aceasta calitate, am observat echipe romanesti la multe meciuri in strainatate.

Cum se vede fotbalul romanesc, din exterior?

Exista, din punct de vedere istoric, un interes puternic pentru fotbal in Romania. Imi amintesc inca turneele finale pentru Euro si Cupa Mondiala, din urma cu cativa ani, atunci cand Romania a avut o echipa de clasa mondiala, cu jucatori celebri. De asemenea, pentru mine, arbitrajul romanesc a produs nume foarte bune – unul dintre idolii mei, cand eram arbitru activ, a fost domnul Igna. Astazi, arbitrajul romanesc este din nou in topul european, cu arbitrii tineri puternici, in “Top Class” si “First Class” – in UEFA.

Transmiteti-le, va rog, un mesaj tinerilor arbitri romani aflati la inceput de drum.

Sper ca multi tineri vor urma pasii noii generatii de arbitri de top. Atunci cand incepi ca tanar arbitru, antrenezi multe abilitati: forma fizica, limba engleza, aptitudini de lider – pe care vei fi capabil sa le utilizezi pentru tot restul vietii tale. De asemenea, te alaturi unei parti foarte importante a fotbalului, in care relatiile sociale pot dura pe viata. Am spus intotdeauna ca arbitrajul este cel mai bun mod de a utiliza timpul liber.

JornWestLarsen_interviu_CursArb-L1_28.01.17_640x480 KyrosVassaras+JornWestLarsen_curs-L1_28.01.17_640x903

 

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!