Interviu | Claudiu Badea, romanul de la IBM care arbitreaza in MLS: “Am devenit cetatean american, dar am facut tot posibilul sa-mi pastrez identitatea”

Postat de Ionut BorcanNici un comentariuoct. 18, 2016

 

claudiu-badeaguardiola_2014_facebook

Nascut pe 17 septembrie 1974, la Bucuresti, Claudiu Badea a ajuns in SUA, unde a devenit inginer la IBM si arbitru de fotbal in prima liga, Major League Soccer (MLS). Va invit sa aflati povestea lui, din interviul pe care a avut amabilitatea sa ni-l acorde zilele trecute.                                                                                                             

Claudiu, in primul rand, spune-ne, te rog, cum ai ajuns in America. Esti cetatean american sau ai si cetatenia romana?

Am ajuns in Statele Unite in 1985, cand aveam aproape 11 ani. A fost o emigrare pe motiv de reintregirea familiei, tatal meu reusind sa se stabilieasca anterior in Statele Unite. Dupa 6 ani am devenit cetatean american, dar am facut tot posibilul sa-mi pastrez identitatea, traditiile si sa nu uit limba romana. Am in continuare si cetatenia romana.

Povesteste-ne cate ceva despre inceputurile tale in arbitraj. Cum ai devenit arbitru?

Cand eram in clasa a 9-a, cam toti copii incepeau sa-si caute de lucru ‘part-time’, de obicei in weekend. Unii lucrau la McDonalds, la cinematografe sau la orice magazin, pentru a avea un ban de buzunar in timpul liber. Eu am un unchi la Cluj care a fost arbitru de fotbal in ligiile locale. De la el mi-a venit ideea sa incerc si eu sa fac la fel. La inceput cred ca eram cel mai slab arbitru din oras, chiar si la meciurile de copii de 12 ani, deoarece motivele pentru care faceam aceasta activitate erau gresite si se vedea.  Nici nu imi placea prea mult sa aud tot felul de critici de la adultii (parintii) de pe margine. Intr-un fel, asta m-a motivat sa incerc sa le arat ca pot mai bine, ca sa ma lase in pace. Dar ce am observat ca s-a intimplat a fost ca incercind sa fac mai bine, si reusind, am fost delegat la meciuri de copii mai mari, care la rindul lor jucau mai bine si deja arbitrajul incepea sa devina o activitate care imi aducea placere. Aceasta placere s-a transformat in timp intr-o pasiune si intr-un ciclu succesiv de a incerca sa ma imbunatatesc ca arbitru pentru ca roadele muncii sa fie tot mai mari. 

Cum ai ajuns sa oficiezi in MLS si cate jocuri ai la acest nivel?

Sezonul acesta am acumulat 17 meciuri, in toata cariera avand 113. Am ajuns in MLS printr-o combinatie perfecta de mai multi factori. Era in primul rind momentul potrivit, atunci cind a fost inceputul Ligii, in 1996. Tocmai era o schimbare de generatii la nivelul national de arbitrii si, in 1997 cind am inceput eu in MLS, s-a luat decizia sa fie inclusi mai multi tineri ca sa fie o tranzitie mai usoara. Eu am avut sansa sa prezint abilitate si perspectiva la locul potrivit, in momentul potrivit, si sa am sprijinul din partea asociatiei mele locale care la vremea aceea avea o greutate si influenta mai mare. Nu cu mult timp inainte, cind inca erau numai 7 arbitrii FIFA in fiecare tara, 4 din cei 7 arbitrii FIFA ai Statelor Unite fusesera din Massachusetts, asociatia mea. In primii ani am fost arbitru de rezerva si arbitram la centru sau la linie la ligiile inferioare. Dupa citiva ani m-am specializat pe latura de arbitru asistent, dar a trebuit sa fac o pauza din MLS citiva ani din cauza asta, pina am convins destula lume ca ‘sunt gata’.

ac-milan-olympia-honduras_2012_b

Cum este organizat arbitrajul in SUA si care este sistemul de promovare/retrogradare? Cate cursuri faceti pe an?

In Statele Unite este o federatie cu sediul la Chicago si fiecare stat are asociatia lui. Majoritatea arbitrilor sint coordonati de la nivelul asociatiei locale al statului lor. Exista diferite grade de arbitri, gradul 8 fiind cel de incepator, pina la gradele 1 si 2, pe care le au arbitrii si asistentii FIFA. Cand ajungi la gradul 4 esti coordonat direct de federatia nationala. Si gradul 3 a fost desemnat celor care sunt in prezent arbitrii in ligiile profesioniste, masculin si feminin. Promovarea se face pe criterii diferite, la fiecare nivel. De la 8 la 7 trebuie sa arati ca poti controla un meci poate de copii U-19, pe cind de la 6 la 5, de exemplu, trebuie sa dai dovada de o capacitate mai mare in sanctionarea faulturilor si in managementul general al meciului. Gradele 4 si 3 sint bazate pe invitatie, prin ce ai aratat anterior. In plus exista examenele scrise si fizice la toate gradele. Odata ajuns in MLS, sau cand esti identificat ca avand potential sa ajungi, esti coordonat de organizatia PRO (Professional Referee Organization), care organizeaza totul: testele fizice, ghidarea pregatirii fizice si nutritionale, administratrea cursurilor si delegarile la meciuri din primele 3 divizii. Aproximativ jumatate dintre arbitrii de centru sint considerati angajati full-time, adica aceasta este chiar meseria lor principala. Ei se intrunesc la Dallas sau Salt Lake City o data la fiecare 2 saptamini, de miercuri pana vineri, pentru antrenamente in comun si analize de faze, dupa care pleaca la meciuri in weekend direct de la sedinta preparatorie. Cealalta parte a centralilor este considerata part-time. Ei se intrunesc impreuna cu primii, dar la un interval mai indelungat, de 3-4 saptamini. Arbitrii asistenti au in cursul anului 3 sedinte la care trebuie sa participe, ianuarie, iunie si august. Toti arbitrii, de centru si linie, dam testele fizice la sfirsitul lunii ianuarie.

Daca ai face un clasament al celor mai frumoase amintiri din cariera ta, cum ar arata primele trei locuri?

– 20 iunie 2015, cand am implinit 30 de ani de cand am ajuns in Statele Unite, aveam meci la NY Red Bulls. Liga a acordat membrilor familiei mele ‘all access field level passes’, ca sa poata sta unde vor ei in timpul meciului. Dupa partida am fost lasati sa ne jucam pe teren, unde am facut poze cu fiul meu si tatal meu, pasand si jucandu-ne cu mingea.

– 6 August 2014, am fost delegat la meciul All-Star intre reprezentativa MLS si Bayern Muchen.

– August 1997 am arbitrat la centru finala nationala la U-19, in cea mai veche competitie de juniori (din toate sporturile) din Statele Unite. A fost primul meu meci la centru televizat la nivel national.

Poti sa ne povestesti o intamplare amuzanta de la jocurile oficiate? Dar o intamplare mai putin placuta?

Intimplarile mai putin placute au fost accidentarile grave pe care le-am vazut de aproape sau problemele cu spectatorii si jucatorii la nivelurile locale. Dar cred ca acestea sunt universale pentru toti arbitrii. Sunt lucruri prin care trecem, din care invatam cum sa supravietuim in unele momente si cum sa citim mai bine situatii si oameni.

Mai amuzant cred ca a fost in vara anului 1993, cand tocmai terminasem liceul si eram in vacanta in Romania. Unchiul meu mi-a gasit un meci amical, la linie, intre doua echipe locale din Cluj. Pe terenul de la Clujana, unde se disputa jocul, a intrat in timpul meciului un cal. Acesta a fost scos cu greu de pe teren de toti cei care incercau sa se bucure un pic de fotbal.

claudiu-badeasorin-stoica_facebook

Cati romani mai arbitreaza in MLS?

Suntem in total 3. Mai sunt, la centru, Silviu Petrescu (Canada) si Sorin Stoica (USA, foto 3), liga MLS avind echipe si arbitri din amindoua tarile. 

Poti face o comparatie intre fotbalul din acea zona si fotbalul romanesc?

Din ce vad la televizor, in linii mari, din punct de vedere al calitatii, Liga 1 si MLS sunt aproximativ echivalente. Diferenta o fac poate 1-2 echipe, mizele umflate, create de presa, si problemele dintre suporteri. Este insa un lucru care cred ca ar surprinde pe majoritatea cititorilor, si acesta este cat de popular este acest sport in rindul spectatorilor, aici, in MLS. Uite un link cu statisticile pe anul acesta la meciurile de acasa: http://soccerstadiumdigest.com/2016-mls-attendance/ Liderul pentru media de spectatori este Seattle, cu 42.500, iar codasa clasamentului este Dallas, care are totusi o medie de aproape 14.000. Ce este foarte frumos cand mergi sa arbitrezi sau sa fi spectator, aici, este lipsa comportamentelor lamentabile, al huliganismului galeriilor din alte tari. 

Te mai ocupi si cu altceva in afara arbitrajului?

In viata de zi cu zi sunt inginer de software la IBM.

Cum este viata in America si cum se vede Romania de acolo? Ai de gand sa te mai intorci in tara?

Noi venim in Romania aproape in fiecare an. Sotia mea, Alina, este si ea romanca. De fapt am cunoscut-o pe bancile scolii, in clasa I, mult inainte sa emigrez. Avem amindoi familiile in Romania. Ar fi frumos sa putem sta mai mult si sa venim mai des insa nu stiu ce va aduce viitorul din punct de vedere al unei mutari definitive. Este greu de spus cum se vede Romania in general. America este un continent, practic. Sunt locuri aici cu oameni care au mintea deschisa, care au calatorit si apreciaza Romania. Unii prieteni de-ai mei chiar au venit cu mine de mai multe ori, dar in alte locuri poti da de oameni care te intreaba unde este Romania. Insa parte buna este ca in amindoua cazurile nu se vorbeste de rau.

claudiu-badea_familie_facebook

De ce ai indruma tinerii spre arbitraj si ce sfaturi le-ai da celor aflati la inceput de drum?

In primul rand as indruma pe oricine pentru ca ramai activ intr-un sport care iti aduce placere. Pe urma, inveti lucruri care iti vor fi de folos mai tirziu in alte aspecte din viata, citirea de situatii, management sub presiune, increderea in tine si in deciziile pe care le-ai luat, sa continui sa tragi tare chiar cand este mai greu, disciplina unei vieti mai sportive etc.

La inceput de drum poate fi foarte greu. Cauta in tine motivele pentru care vrei sa faci aceasta activitate. Tine minte ca probabil nu esti singurul care simte asa. Fiind si altii in aceasi situatie, creaza-ti o retea de sprijin, unde va puteti sustine unii pe altii atat in momentele bune cat si in cele mai grele.

Ce iti place si ce nu?

Imi place camaraderia care exista la noi, in general, si prieteniile pe care le-am legat in decursul anilor, facand aceasta meserie. Pina la urma, cu asta ramai la finalul carierei.

NU imi place cind arbitrez la un meci unde nu exista spirit de echipa, iar centralul nu isi sustine colegii, crezand ca poate arbitra de unul singur. 

Transmite-le, te rog, un mesaj celor care urmaresc site-ul ScoalaDeArbitri.

Ma bucur ca aveti aceasta comunitate virtuala si sper sa va cunosc pe cat mai multi dintre voi in viitor.

 claudiu-badeacolegi_2007_facebook

 

PROFIL

Nume: BADEA

Prenume: Claudiu

Specializarea: Arbitru Asistent

Lotul: MLS

Data si locul nasterii: 17 Septembrie 1974, Bucuresti

Domiciliul: Boston, USA

Stare civila: Casatorit 

Studii: Master of Science

Profesia: Inginer

Locul de munca: IBM

Anul in care a devenit arbitru: 1991

Anul promovarii in liga a 3-a: 1994

Anul promovarii in liga a 2-a: 1996

Anul promovarii in prima liga: 1997 – 2003 si 2008 – prezent

Numar de jocuri arbitrate in MLS: 113 (MLS – Regular Season)

25 Meciuri internationale amicale (inter-tari si inter-cluburi)

A jucat fotbal la: “Liceul Newton South” 

Palmares:

1997 – Finala Nationala la Juniori U-19 – Centru

2002 – New England Revolution – FC Basel – Centru (primul meci international la centru)

2004 – New England Revolution – Sporting Lisabona (primul meci international la linie)

2014 – MLS AllStars – Bayern Munchen 

Hobby-uri: Istoria si calatoriile

claudiualina-badea_facebook claudiu-badea_a_facebookclaudiu-badeajuan-guzman_houston-portland_sept2016 claudiu-badea_august2014_facebook claudiu-badea_chelsea-ac-milan_2-_facebookclaudiu-badea_2007_facebook claudiu-badea_vfomu_2013_facebook

Sursa foto: Facebook/Claudiu Badea

 

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!