FRF a aprobat noul protocol medical pentru desfășurarea competițiilor / Arbitrii si observatorii

Postat de ScoalaDeArbitriNici un comentariuaug. 29, 2020

Vineri, 21 august 2020, Comitetul de Urgență al FRF a aprobat noul protocol care reglementează desfășurarea competițiilor fotbalistice în contextul pandemiei COVID-19. Actualizarea documentului vine ca urmare a modificării și completării ordinului comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății.

Noul protocol pentru desfășurarea competițiilor a putut fi aprobat doar după publicarea în Monitorul Oficial a ordinelor comune ale ministrului tineretului și sportului și ministrului sănătății nr. 780/1432/2020 și 978/1442/2020.

Situația persoanelor pozitive

Principalele modificări au fost operate la capitolul ”Proceduri în cazul depistării unui caz suspect de COVID-19”. Astfel, persoanele al căror test este pozitiv se internează pentru 48 de ore pentru evaluarea stării de sănătate și vor fi retestate în ziua 7 de la primul rezultat pozitiv. În cazul în care rezultatul retestării este negativ, iar persoanele nu au prezentat simptome, acestea își pot relua activitatea, inclusiv în ceea ce privește participarea la competiții oficiale.

Persoanele al căror test este negativ și care nu au fost identificate drept contacți în urma anchetei epidemiologice își continuă activitatea sportivă.

Procedura în cazul contacților

Contacții persoanelor pozitive, stabiliți în urma anchetei epidemiologice, vor face un nou test RT-PCR. În cazul în care noul test este negativ, aceștia își vor relua activitatea sportivă, inclusiv în ceea ce privește participarea la competiții oficiale. În cazul în care testul este pozitiv, vor urma procedurile stabilite prin normele sanitare în vigoare.

Dacă persoanele identificate drept contacți nu pot face imediat testul RT-PCR, aceștia vor intra în izolare până la momentul unei noi testări.

Participarea la competiții internaționale

Pentru jucătorii cluburilor sau componenții loturilor care participă în competiții internaționale și care sunt testați mai des, în cazul apariției unui caz pozitiv în zilele 3 și 2 înaintea jocurilor, respectiva persoană va fi izolată, iar echipa va juca sau, după caz, va face deplasarea pentru joc pe baza testului negativ al celorlalți componenți.

Sancțiuni în cazul imposibilității disputării jocurilor

De asemenea, conform principiilor de desfășurare a competițiilor în contextul pandemiei, protocolul prevede ca o echipă care nu poate disputa un meci din cauza îmbolnăvirilor și va pierde cu 3-0 să nu mai fie sancționată și financiar.

Brigada de arbitri și observatorii
Brigada de arbitri va ajunge la stadion cu 100 minute înainte de fluierul de start. Delegatul de joc va ajunge la stadion cu 2 ore înaintea începerii jocului. Observatorul de arbitri va ajunge la stadion înainte de începerea jocului, va trece prin triajul epidemiologic, va lua loc în tribună (Zona 2) de unde va viziona jocul urmărind prestația arbitrilor și nu va intra în contact cu brigada de arbitri pe toata durata evenimentului. Organizatorul jocului trebuie să rezerve atât acestuia, cât și delegatului de joc, un loc în tribuna oficială, cât mai departe de celelalte persoane prezente la meci, astfel încât să poată urmări jocul în cele mai bune condiții.
Brigada de arbitri va ajunge în localitate cu o zi înainte de meci călătorind nu mai mult de două persoane în mașină. Cel de al patrulea oficial nu va călători alături de ceilalți arbitri. Aceștia vor fi cazați în camere single, la un alt hotel diferit de cele în care sunt cazate echipele. În cazul în care la sosirea la stadion unul dintre arbitrii prezintă simptome, acesta va fi înlocuit cu un al cincilea arbitru care va fi selectat de CCA dintre arbitrii care locuiesc în localitatea unde se desfășoara partida.
Se recomandă arbitrilor să evite pe cât posibil să stea în vestiar sau în alte spații închise. Totodată este recomandat ca aceștia să se schimbe pe rând în vestiar, atât înainte cât și după partidă. Brigada de arbitri va ieși pe suprafața de joc cu 10
minute înaintea începerii jocului. Controlul echipamentului de către arbitrii va fi făcut pe suprafața de joc, evitându-se astfel staționarea pe culoarul/tunelul de acces către terenul de joc (care nu este recomandată).
Arbitrii și jucătorii vor păstra distanța regulamentară pe perioada când jocul este întrerupt.

Protocolul pentru disputarea competițiilor poate fi consultat AICI.

Sursa: FRF

© 2010 - 2013 www.ScoalaDeArbitri.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site, fără acordul în scris al autorului se pedepseşte conform legilor în vigoare. 

~ SITE-URI UTILE ~

Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!Photo of Milford Sound in New Zealand!